Gouverneur van North Carolina spreekt veto uit tegen wetsvoorstel CBDC-verbod

2505 totale weergaven

Roy Cooper, gouverneur van North Carolina, sprak op 5 juni zijn veto uit over een wetsvoorstel dat de staat zou hebben verboden om betalingen te ontvangen in door de Federal Reserve uitgegeven digitale valuta van de Amerikaanse centrale bank (CBDC). Het wetsvoorstel wilde de staat ook verbieden om deel te nemen aan CBDC-tests door de Federal Reserve.

Zorgen over overhaaste wetgeving

Cooper legde uit dat er op federaal niveau inspanningen worden gedaan om ervoor te zorgen dat een CBDC de juiste standaarden en waarborgen voor consumenten heeft. Hij benadrukte dat North Carolina moet “afwachten” hoe CBDC’s werken voordat er een definitieve beslissing wordt genomen.

“Deze wetgeving is voorbarig, vaag en reactionair en stelt een eindresultaat voor over belangrijke monetaire beslissingen die nog niet eens zijn genomen”, aldus Cooper.

Wetgevende steun

Het wetsvoorstel kreeg overweldigende steun in zowel het House of Representatives and Senate, met 109-4 stemmen in het House en 39-5 stemmen in de Senate. Deze meerderheid suggereert dat de wetgevende macht het veto zou kunnen opheffen met een meerderheid van drie vijfde in beide kamers.

Reacties van de industrie en de politiek

Dan Spuller, hoofd industriezaken bij de Blockchain Association, bekritiseerde het veto met het argument dat het beleid inzake digitale activa in handen moet blijven van het Amerikaanse volk om ervoor te zorgen dat het de waarden van privacy, individuele soevereiniteit en concurrentie op de vrije markt weerspiegelt.

Spuller drong er bij de wetgevers op aan om het veto te verwerpen en benadrukte dat North Carolina een duidelijk standpunt moet innemen tegen CBDC’s.

Bredere context

De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, zei in maart dat de VS “nog lang geen digitale valuta van een centrale bank in welke vorm dan ook zullen aanbevelen of laten aannemen”.

Desondanks hebben staten als Florida ook wetgeving aangenomen om het gebruik van CBDC’s te verbieden vanwege zorgen over staatsgecontroleerd toezicht.

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....