Grayscale koopt 8.762 bitcoin bij, Deutsche Bank spreekt over “prijsbubbels”

Marktupdate – Vermogensbeheerder Grayscale heeft weer ruim 8.700 bitcoin gekocht in de afgelopen 24 uur. Deze bitcoin vloeien in het Grayscale
Bitcoin Trust (GBTC), dat is een beleggingsfonds waar ruim 22 miljard dollar in is opgeslagen.

Grayscale effect in de markt

Grayscale mikt vooral op institutionele beleggers, want je moet ook geaccrediteerd zijn om mee te doen aan het fonds. Een aandeel in het GBTC volgt de prijsontwikkeling van bitcoin. Zo kun je als inlegger meeprofiteren van een stijgende koers zonder dat je zelf de satoshi’s hoeft op te slaan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De spotprijs hoeft niet te stijgen zodra Grayscale inkoopt, want ze kopen buiten de spotmarkten in. Wel is het zo dat daarmee de voorraad aan bitcoin afneemt en daar hebben beurzen wél last van.

Andere belangrijke signalen om de markt te lezen, is de hoeveelheid kapitaal die in stablecoins zijn opgeslagen. Denk aan Tether USDT, maar ook USDC van Circle, dat is gereguleerd in de VS. Analist Nic Carter trekt een verband tussen een stijgende prijs en de uitgifte van nieuwe USDC op de markt.

Fundamenteel staat bitcoin er prima voor. Het aantal knooppunten (nodes) in het netwerk groeit hard door, terwijl ook de rekenkracht blijft stijgen. Ook bitcoin adressen met daarop 1.000 bitcoin stijgt, dat zijn er ruim 2.400.

‘Bitcoin prijs zit in bubbel’

Maar volgens sommigen zijn er ook risico’s. Bij bitcoin (BTC) en een aandeel als Tesla is er sprake van een prijsbubbel. We moeten rekening houden met een halvering van de prijs dit jaar.

Bangmakerij of niet, dit vindt de helft van de respondenten in een onderzoek van Deutsche Bank. De bank heeft 627 professionele investeerders en fondsmanagers ondervraagd naar de staat van bepaalde financiële markten. Maar liefst 89% denkt dat er sprake is van bubbels op zowel de bitcoin – als de aandelenmarkt.

56% van de respondenten gelooft dat de bitcoin prijs nog gaat halveren de komende 12 maanden. 62% denkt dat hetzelfde gaat gebeuren met het Tesla aandeel. Deze is in 2020 nog meer gestegen dan de bitcoin prijs, die een dikke plus van 300% liet zien vorig jaar.

Om een indruk te krijgen van het type respondenten: de helft van de ondervraagden vindt bitcoin een “extreem geval”, die ze inschalen op ’10’ op een schaal van 1 tot 10.

Grayscale koopt 8.762 bitcoin bij, Deutsche Bank spreekt over

Maar de meningen in de steekproef verschilden nogal, want een kwart van de respondenten verwacht juist dat de bitcoin prijs verdubbelt het komende jaar in de richting van $70.000 per stuk.

Gek genoeg denkt twee derde van de ondervraagden dat de Federal Reserve geld moeten blijven bijdrukken, zodat dat de financiële markten blijft stimuleren.

Liquiditeitscrisis

Op moment van schrijven is de prijs van bitcoin 18,835.82USD en zijn we onder $34.000 geraakt. Analist john van Meer heeft het in zijn technische video analyse ook over verkopers die weer ten tonele verschijnen.

Een ander risico is een liquiditeitscrisis, want er wordt momenteel veel bitcoin bij beurzen weggehaald. Dat heeft tot gevolg dat slechts 22% van de bestaande voorraad te verhandelen is. De overige 78% is in handen van investeerders die vasthouden, ‘hodlen’ in vakjargon.

Een potentieel probleem voor beurzen, want die zijn gebaat bij liquide markten met veel transacties. Een ander gevolg is dat die bitcoin die verkocht wordt, gelijk door vrijwel dezelfde entiteiten opgekocht wordt. Met andere woorden, bepaalde wallets accumuleren relatief meer en die wallets worden groter.

Zoals eerder genoemd, groeit daardoor het aantal adressen met daarop 1.000 BTC.

Overigens zit in de onderstaande grafiek van Glassnode weer niet de data van Grayscale, zoals podcaster Matt Odell scherp opmerkt. De vraag is daarom is dit een betrouwbare weergave van de werkelijkheid is.

Lees meer over:
BTCbubbelGBTCGrayscaleTesla

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

Binance heeft succesvol $4,4 miljard aan digitale activa teruggehaald voor gebruikers die fouten maakten bij...

Nieuws
CEO Buckley van Vanguard gaat met pensioen, stapt de miljardenbeheerder nu wél in bitcoin ETF’s?

Tim Buckley, de CEO van Vanguard Group, gaat aan het einde van 2024 met pensioen....

Nieuws
Crypto Mom: “Financiële systeem moet decentraliseren”

Hester Peirce, een commissaris van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), is van mening...

Nieuws
Opnieuw Amerikaanse bank in de problemen, bullish voor bitcoin (BTC)?

New York Community Bank ($NYCB) viel gisteren met 20 procent naar beneden om daarmee zijn...

Nieuws
Donald Tump investeert miljoenen dollars in memecoins?

Het crypto-portfolio van Donald Trump vertegenwoordigt momenteel een waarde van 6,6 miljoen dollar. De op...

Lees meer