Greenpeace zet lobby tegen bitcoin mining door, uit kritiek op affakkelen methaan

De Amerikaanse tak van Greenpeace gaat verder met de lobby tegen bitcoin.

Bitcoin mining

Gisteren deelde Greenpeace USA een tweet met een aantal statements over de mining-industrie. Deze keer uiten ze kritiek op het 'gas flaring'-narratief.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ze stellen het als een feit dat bitcoin mining bijdraagt aan de opwarming van de aarde. De mythe die volgens hen ronddwaalt, is dat het verbranden van afval-methaan bitcoin groen maakt.

Vervolgens stellen ze dat de realiteit is dat het verbranden van restproduct van oliewinning niets bijdraagt aan het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen, terwijl het ook nog eens de oude gasvelden in werking houdt.

Ze linken vervolgens naar een artikel van EarthJustice waarin het 'probleem' verder wordt uitgediept.

Tegenargumenten

Zoals de bitcoincommunity betaamt, springt het leger van Twitteraars in de bres. Onder andere Daniel Batten, tech- en klimaatinvesteerder, reageert.

Hij benadrukt dat Greenpeace USA miljoenen dollars aan donaties heeft ontvangen van miljardair en CEO van Ripple, Chris Larsen, met het doel om dit soort verhalen te verspreiden.

Batten maakt vervolgens korte metten met de argumentatie: Bitcoin stabiliseert volgens hem het elektriciteitsnet, maakt wind- en zonne-energie winstgevend en het helpt juist om de methaan-emissie te reduceren.

  • Proof of Stake?

Begin dit jaar ging er ook al een Change The Code-campagne rond. Men wilde dat bitcoin zou overstappen op een ander consensus-mechanisme (Proof of Stake).

Het mooie aan bitcoin is: iedereen kan de broncode aanpassen en zelf deze client draaien. Het probleem: het meekrijgen van de (honderd)duizenden individuen die deze aanpassing níet willen.

Ooit accepteerde Greenpeace nog bitcoindonaties. Dankzij de energiekwestie kozen ze er echter voor om dit internationale en decentrale betaalmiddel links te laten liggen,

Er is nog veel meer te schrijven over de mining-milieu-kwestie. Dat hebben we gedaan! Je leest dit in onderstaande longread.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining