Greenpeace uit kritiek op bitcoin mining

Milieuorganisatie Greenpeace USA uit op Twitter kritiek op bitcoin. Volgens de activisten heeft het een "verouderd en inefficiënt programmeersysteem".

Bitcoin versus The Merge

De uitlatingen worden gedeeld naar aanleiding van de recente 'upgrade' van het Ethereum-protocol. De runner-up schakelde over van mining naar een nieuw consensusmodel.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daarom uit Greenpeace USA kritiek op het proof-of-work-algoritme dat bitcoin al sinds dag 1 gebruikt.

Volgens de klimaatorganisatie draagt bitcoin mining bij aan de opwarming van de aarde. Ze adviseren dat bitcoin ook overschakelt op proof-of-stake (PoS).

De organisatie stelt dat bitcoin meer stroom gebruikt dan "complete landen" en haalt de tweede grootste cryptocurrency aan als voordbeeld dat "cryptovaluta niet ten koste hoeven te gaan van een leefbare planeet".

Veel van de punten zijn ombetwistbaar. Ja, bitcoin mining kost elektriciteit. Ja, ook meer dan landen verbruiken. En ja, proof-of-stake is minder energie-intensief.

De Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index schat dat het huidige theoretische verbruik ongeveer 159,63 TW/u is. Ter vergelijking: het hele land Noorwegen gebruikt ongeveer 124 TW/u.

Maar daarbij zijn er meer argumenten die volledig buiten beschouwing worden gelaten. Bitcoin mining is goed voor het elektriciteitsnet en een aandrijver voor meer groene stroom. Ook aspecten over decentralisatie en hoe je dat kunt bereiken, worden niet aangehaald in de tweetstorm.

Energiemix

Greenpeace stelt dat "het enorme energiegebruik kool- en gascentrales in leven kan brengen". In de praktijk is de energiemix van bitcoin echter groener dan die van menig land. Dat blijkt ook keiharde statistieken van het Bitcoin Mining Council.

Op zich kan bitcoin overstappen naar proof-of-stake. Iedereen, en dus ook Greenpeace, kan wijzigingen aan de broncode voorstellen. Ze kunnen deze 'nieuwe versie' dan zelf draaien en gebruiken. Het zal echter netwerkeffect missen, gezien bitcoiners met hun nodes de 'oude' versie zullen blijven steunen.

In de bitcoinmarkt zijn namen zoals Nic Carter en Michael Saylor met een tegenoffensief bezig, nadat het Witte Huis vorige week het vermeende energieprobleem aanhaalde in een rapport over regulering.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining