Groen licht voor eerste Bitcoin ETF, toezichthouder Canada geeft akkoord

De Ontario Securities Commission heeft een Exchange Traded Fund (ETF) voor Bitcoin (BTC) goedgekeurd. Dat blijkt uit openbare documenten die donderdag zijn gepubliceerd. De Canadese beurswaakhond geeft groen licht voor de notering van de ETF aan de Toronto Stock Exchange (TSX). Op SEDAR staat de volledige documentatie uitgewerkt.

Bitcoin ETF Canada

Een ETF is een financieel product dat haar waarde afleid van een onderliggende asset, in dit geval bitcoin. Lange tijd wilden regelgevers en toezichthouders niet toegeven aan een ETF, omdat de markt te makkelijk te manipuleren zou zijn door wash-trading en neppe handelsvolumes. Maar bitcoin heeft de laatste jaren enorm aan legitimiteit gewonnen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als je in een ETF investeert, ben je wel blootgesteld aan de prijsveranderingen van de cryptomunt, zonder dat je deze zelf echt in beheer hoeft te hebben. Het maakt investeren toegankelijker en het brengt ook minder risico's met zich mee. Anderzijds heb je daarmee dus nooit échte bitcoin in bezit.

In het document van de beurswaarkond van 11 februari staat meer berschreven over deze specifieke ETF. Het gaat om de Purpose Bitcoin ETF, die wordt beheerd door Purpose Investments Inc. Ze hebben het goed geheim kunnen houden, want niemand zag het nieuws echt aankomen.

"Het prospectus is ingediend onder Multilateral Instrument 11-102 Passport System in British Columbia, Alberta, Saskatchewan, Manitoba, Quebec, New Brunswick, Nova Scotia, Prince Edward Island, Newfoundland en Labrador, Northwest Territories, Yukon en Nunavut. het prospectus wordt geacht te zijn uitgegeven door de toezichthouder in elk van die rechtsgebieden, indien aan de voorwaarden van het Instrument is voldaan. "

De Cidel Trust Company zal fungeren als custodial van het beleggingsfonds. Dit is een dochteronderneming van de Cidel Bank Canada. Daarnaast zal Gemini, het bedrijf van de tweeling Winklevoss, dienst doen als zogenoemde sub-custodian. Ernst & Young is naar verluidt de accountant van het fonds.

Volgt de VS?

Op de TSX staat ook The Bitcoin Fund genoteerd. Dit fonds wordt beheerd door de Canadese vermogensbeheerder 3iQ. Volgens Canada- en Bitcoin-kenner Marc van der Chijs zit de vaart er goed in.

Het is goed nieuws voor de markt! Want door deze eerste ETF (voor de Noord-Amerikaanse markt) kijken alle ogen nu in de richting van de SEC, de Amerikaanse concullega's van de Ontario Securities Commission. De federale toezichthouder van de effectenmarkt heeft lange tijd alle verzoeken van tafel geschoven.

Toch liet SEC-commissaris Hester Peirce zich gisteren positief uit tegenover CoinDesk: "De Amerikaanse markt is klaar voor een op de beurs verhandeld product die gekoppeld is aan bitcoin."

Vorige week dacht ETF-kenner Cathie Wood van Ark Investments nog dat het wel even zou duren. Zij voorspelde dat de markt eerst $2.000 miljard groot moet zijn. Wie weet is de Amerikaanse ETF nu toch dichterbij dan we denken.

Gevolgen voor markt

De grote vraag voor veel Bitcoiners is natuurlijk: wat gaat dit doen met de prijs? Ten eerste is een ETF een reden dat de premium van GBTC (van Grayscale) en QBTC (de Canadese tegenhanger) naar nul gaat, zoals ook Van der Chijs voorspelt.

Ten tweede geeft dit Bitcoin meer legitimiteit én brengt het de cryptomunt dichter bij miljoenen investeerders. Zoals we ook in 2003 zagen met de allereerste goud ETF, zou een flinke stijging niet onverwacht zijn.

Groen licht voor eerste Bitcoin ETF, toezichthouder Canada geeft akkoord

Lees hier de hele documentatie:

Get File by MichaelPatrickMcSweeney

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
ETF

  By Arend Hubach

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

  Binance heeft succesvol $4,4 miljard aan digitale activa teruggehaald voor gebruikers die fouten maakten bij...

  Nieuws
  CEO Buckley van Vanguard gaat met pensioen, stapt de miljardenbeheerder nu wél in bitcoin ETF’s?

  Tim Buckley, de CEO van Vanguard Group, gaat aan het einde van 2024 met pensioen....

  Nieuws
  Crypto Mom: “Financiële systeem moet decentraliseren”

  Hester Peirce, een commissaris van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), is van mening...

  Nieuws
  Opnieuw Amerikaanse bank in de problemen, bullish voor bitcoin (BTC)?

  New York Community Bank ($NYCB) viel gisteren met 20 procent naar beneden om daarmee zijn...

  Nieuws
  Donald Tump investeert miljoenen dollars in memecoins?

  Het crypto-portfolio van Donald Trump vertegenwoordigt momenteel een waarde van 6,6 miljoen dollar. De op...

  Lees meer