Grootste vermogensbeheerder ter wereld vraagt toestemming voor handel in Bitcoin futures

BlackRock zet de deur op een kier voor bitcoin (BTC). Dat blijkt uit twee aanvragen bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Het bedrijf is de grootste vermogensbeheerder ter wereld met ruim $8.600 miljard (!) aan assets in beheer.

Twee fondsen van het bedrijf vragen toestemming om een deel van hun vermogen in bitcoin future contracten te stoppen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

BlackRock en bitcoin

Twee fondsen genaamd BlackRock Funds V en BlackRock Global Allocation Fund mogen zich, als de Amerikaanse toezichthouder dat goedkeurt, gaan storten op de markt van bitcoin. Ze deden de aanvraag op 20 januari. Dat meldt The Block.

Het gaat hier om de grootste vermogensbeheerder van de wereld die zich mogelijk gaat bemoeien met de markt van BTC. Vooralsnog lijkt het er op dat het enkel en alleen op futures gaat. Het bedrijf lijkt nog niet toe, of wil dat misschien ook niet, om ook daadwerkelijk bitcoin te kopen en dat onder te brengen in een fonds.

Een voorbeeld van dat laatste is Grayscale. Zij hebben met hun fonds al ruim 500.000 bitcoin in beheer en zijn nog niet klaar:
Grayscale koopt 16.244 Bitcoin (BTC) binnen 24 uur.

Wat gaan ze dan wel doen?

BlackRock Funds V en BlackRock Global Allocation Fund vragen toestemming voor de handel in futures. Daarmee kunnen ze speculeren op de bitcoin koers zonder zelf BTC te kopen. In de aanvraag geven ze wel wat risico’s aan: ”Een investering van een fonds in bitcoin futures krijgt mogelijk te maken met illiquiditeit.” Deze financiële producten groeien in populariteit, maar zijn niet zo groot als andere futuremarkten.

Het gaat bij deze aanvraag ook nog eens specifiek over futures die worden betaald en uitbetaald in cash (dollars dus, waarschijnlijk). In het gehele proces komt er geen bitcoin transactie voorbij. Uiteraard beloven zij ook plechtig alleen met financiële producten aan de slag te gaan die zijn goedgekeurd in Amerika. Een bedrijf als dit gaat niet op een gekke beurs aan de slag.

Het is geen zekerheidje dat BlackRock ook daadwerkelijk met BTC aan de slag gaat. Het is wel een feit dat ze er klaar voor willen zijn als ze dat willen doen.

Mocht je nog een baan zoeken: het Amerikaanse bedrijf is ook nog opzoek naar een ‘blockchain lead’.

Lees meer over:
Blackrockfutures

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...