Grote banken blootgesteld aan Bitcoin door aankoop $1,5 miljard van Tesla

Doordat Tesla voor $1,5 miljard aan bitcoin (BTC) heeft gekocht van haar kasreserves, zijn er wereldwijd ineens tal van investeerders die indirect zijn blootgesteld aan de cryptomunt.

Zoals ook bij MicroStrategy het geval was met een Noors pensioenfonds, zijn er ook bij Tesla een aantal smeuïge linkjes te leggen met aandeelhouders.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en Tesla

De aankoop van de autofabrikant betekent namelijk dat zowel JP Morgan als Goldman Sachs nu indirect te maken hebben met Bitcoin.

Goldman Sachs is een bank die sinds 2018 de rol van adviseur heeft ingenomen bij het bedrijf van Elon Musk, waardoor ze 1,14% van de aandelen in bezit hebben. In 2020 maakte de andere bankengigant JP Morgan bekend dat ze 0,92% van het eigenaarschap in het bedrijf hebben.

Het is wel ironisch: beide tegenpolen van Bitcoin, die allebei kritisch waren op de cryptomunt, hebben nu te maken met de stijgingen, dalingen en het succes van de cryptocurrency.

Jamie Dimon van JP Morgan noemde Bitcoin ooit nog ‘fraude’. Goldman Sachs, een van ’s werelds grootste investeringsbanken, haalde vorig jaar de krantenkoppen toen ze verklaarden dat Bitcoin “geen activaklasse” was. Ze sloten toen nog uit dat ze ooit bitcoin zouden aanschaffen.

Maar er zijn natuurlijk meer aandeelhouders dan deze twee banken. Andere opmerkelijke namen met een belang in de autogigant zijn Capital Research & Management (met 5,51%,) en The Vanguard Group (4,38%). Ook Baillie Gifford (3,66%) en BlackRock Fund Advisors (3,51%) staan op de lijst, net als Fidelity Management met 1,52% van de aandelen.

BlackRock staat overigens wel bekend als voorzichtig Bitcoin voorstander. De grootste vermogensbeheerder ter wereld heeft zelfs al documenten ingediend bij de SEC waarmee ze de handel in Bitcoin futures willen omarmen.

MicroStrategy

Bij MicroStrategy deed zich enkele maanden geleden hetzelfde voor. Het Noorse pensioenfonds Oil Fund kreeg door de eerste Bitcoin-koop van het bedrijf van Michael Saylor indirect exposure in de asset. Dat bleek uit onderzoek van het eveneens Noorse onderzoeksbedrijf Arcane Research. Het fonds is voor 100% in handen van de Noorse staat.

Arcane kwam erachter dat 1,51% van de aandelen van MicroStrategy in handen zijn van Oil Fund. Oil Fund staat officieel bekend als het Norwegian Government Pension Fund Global. Dit percentage staat op het totaal van de ruim 70.000 BTC (dat in handen is van MicroStrategy) gelijk aan net iets meer dan 1.000 BTC.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!