Grote Bitcoin miners gaan overstag: grote update lijkt kwestie van tijd

De grootste Bitcoin mining pools zijn overstag: de Taproot update moet er komen. Toch komt de benodigde 90% van 'stemmen' in deze periode er waarschijnlijk niet.

Taproot moet bitcoin makkelijker maken om te gebruiken. De implementatie verhoogt de privacy voor iedereen op het netwerk en handige ontwikkelaars kunnen meer doen met de digitale munt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De upgrade zorgt ervoor dat bepaalde gegevens over een transactie voortaan privé blijven.

Update

Een update van het bitcoin protocol moet door alle gelederen bij bitcoin breed worden gedragen. Mede daarom is er gekozen voor een activatieproces waar miners aan kunnen geven wat zij vinden.

Ook zonder miners kan een update als deze er door komen. Maar om een soepele afwikkeling van de update te bewerkstelligen is het fijn als miners ook akkoord zijn.

Miners die een block vinden kunnen hierin laten weten of zij voor de update zijn. Daarmee geven ze een signaal af. Binnen 2016 blocks (een periode van ~2 weken) moet 90% aangeven dat zij akkoord zijn met de implementatie van Taproot.

Onderstaande afbeelding via Taproot.watch laat de huidige 'stemming' zien. Groene blocks zijn voor Taproot, rode geven aan de update (nog) niet door te willen voeren.

Grote Bitcoin miners gaan overstag: grote update lijkt kwestie van tijd

Bovenstaande afbeelding kleurt groen, maar er zijn eigenlijk al teveel blocks geweest die voor stemmen. Op dit moment zijn alle tien grootste mining pools akkoord met de upgrade.

Mining pools zijn groepen miners die hun (computer)krachten bundelen in de strijd om nieuwe bitcoin. Miners kunnen vrij wisselen van groep. Elke pool heeft eigen voor en nadelen.

Binance levert in

Een update als Taproot is in het belang van bitcoin, maar toch is het aan losse mining pools zelf om te bepalen of zij de seinen op groen zetten. Binance Pool ging als een van de laatste grote partijen overstag.

Dat had gevolgen voor de groep miners die zich koppelen aan deze pool. Het netwerkaandeel van Binance daalde naar 7.57%. De afgelopen 6 maanden was de pool verantwoordelijk voor 11,33% van de blocks.

Kortom: Binance Pool was er bij gebaat om uiteindelijk ook aan te geven vóór Taproot te zijn, want het kostte ze ook hashrate. Individuele miners kunnen op deze manier ook hun stem laten horen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwstaproot

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...