Bitcoin start aan tweede periode om Taproot-update te activeren

Een update van het bitcoin protocol kan niet zomaar worden uitgerold. Allerlei verschillende partijen moeten akkoord gaan en het eens worden over nieuwe implementaties.

Terwijl de moeilijkheidsgraad van het minen van bitcoin vanochtend weer is aangepast, is het protocol ook aangekomen bij de tweede signaling periode voor de Taproot-upgrade.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wat betekent dit, hoe staat het netwerk ervoor en wat kunnen we verwachten?

1. Bitcoin 'epoch'

Eerder vandaag berichtten we al dat de moeilijkheidsgraad van Bitcoin is aangepast met maar liefst +21,5%. Het is voor het laatst sinds 2017 dat we zo'n grote stijging meemaakten.

Elke twee weken (2016 blocken in de blockchain) kalibreert het netwerk zich: zo blijft er gemiddeld één block van 1 MB komen in tien minuten.

Deze periode staat ook wel bekend als een epoch. De Taproot-update gebruikt deze epochs ook om te kijken wat de consensus is onder miners.

Taproot is een update van het Bitcoin Core protocol. Het verhult alle transacties in een jasje van digitale handtekeningen (Schnorr Signatures) in combinatie met een MAST-structuur.

Deze technische hoogstandjes zorgen er onder andere voor dat betalingen meer privacy krijgen en ook op meer manieren programmeerbaar zijn. Een flinke en serieuze upgrade dus!

Twee weken geleden konden miners voor het eerst aangeven of ze achter deze update staan. Dit kunnen ze doen door in een block die ze mogen maken een bit te signalen dat wijst naar deze update.

En zo geschiedde: gaandeweg kwam er steeds meer rekenkracht achter de update te staan, zoals onderstaande afbeelding laat zien.

Taproot wordt geactiveerd als 90+% van de miners bínnen een epoch signalen. De afgelopen 2016 blocks bleken niet genoeg.

2. Nieuwe epoch

In de afgelopen twee weken is in net iets meer dan 40% van de blocks 'gesignaled'. Dat moet dus de komende 2016 blocken naar de 90% toe. De vraag is dus of we over twee weken Taproot al gaan zien, of niet.

Er zijn in totaal vijf mining pools die actief aan het signalen waren: SlushPool, Foundry USA, SBI Crypto, Poolin en AntPool. Daarnaast deden ook F2Pool, 1THash en BTC_com gedeeltelijk mee.

In totaal komen deze miners op ongeveer 60%-70%, maar de hashrate fluctueert en zelfs het signalen van sommige pools was de afgelopen twee weken niet consistent.

Kunnen we de komende tijd nog meer partijen verwachten die zich aansluiten? BTC.com heeft vanochtend laten weten dat ze bezig zijn met de voorbereidingen.

Binance deed het met haar mining pool geheel op zijn eigen manier: hype de boel een beetje op via Twitter en ga (nog) niet over tot actie.

Huobi Global, tevens een cryptobeurs met een eigen pool, heeft zich nog niet actief uitgelaten over Taproot.

3. Conclusie

De conclusie die we kunnen trekken is dat er momenteel nog niet genoeg rekenkracht is om Taproot het huidige periode te activeren.

Maar niet getreurd: er zullen tot augustus nog een aantal andere periodes volgen, en in het minst goede geval kan er ook nog gekozen worden voor een User Activated Soft Fork (UASF), waarbij de node-eigenaren de update kunnen afdwingen.

De huidige stand van zaken is te volgen op taproot.watch. Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
minersprotocoltaproot

  By Arend Hubach

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  DOGE, BONK & PEPE Pumpen, Beste Crypto Meme Voor Maart?

  De goede prestaties van verschillende cryptomunten hebben gezorgd voor veel enthousiasme voor de aankomende maand....

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  bitcoin etf Bitcoin
  BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

  De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

  Gary Gensler Nieuws
  Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

  Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

  Joe Biden Nieuws
  Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

  In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

  Lees meer