Rechtbank Den Haag: het minen van bitcoin is vrijgesteld van btw

Het minen van bitcoin is een economische activiteit die is vrijgesteld van btw.

Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een recente uitspraak.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Rechtbank Den Haag over bitcoin mining

Het betreft een rechtszaak tussen een Nederlandse bitcoin miner en de Nederlandse Belastingdienst. De eerstgenoemde partij is de rechtszaak tegen de fiscus gestart. In hun ogen heeft de fiscus ten onrechte een naheffingsaanslag gestuurd voor het betalen van btw belasting.

De naslag heeft betrekking op het minen van bitcoin in de periode van 1 oktober 2014 tot en met 30 juni 2015.

In het genoemde tijdvak was de beloning 25 bitcoin per blok, omgerekend 1,7 miljoen dollar (~1,47 miljoen euro) per blok tegen de huidige marktprijs.

De mining pool waar de eiseres bij was aangesloten heeft in de bovengenoemde periode 1.258 blokken met daarin 25 bitcoins bij elkaar gedolven.

Dat komt neer op 31.450 bitcoin die te verdelen was binnen deze mining pool. Het is onbekend welk aandeel de eiseres in deze mining pool had.

Deze hoeveelheid bitcoin is tegen de huidige marktprijs ~2,14 miljard dollar (~1,85 miljard euro) waard. Het is onbekend of deze geheel op de markt is aangeboden, maar aangenomen mag worden dat voor een gedeelte van deze bitcoin klanten zijn gevonden.

Enfin, de eiseres ontving van de Belastingdienst een naheffingsaanslag omdat er te weinig btw was betaald in hun ogen. Het ging om een bedrag van 14.788 euro over drie kwartalen.

Ze ging in bezwaar, maar de Belastingdienst legde dat bezwaar terzijde. Vervolgens is ze een rechtszaak gestart.

'Economische activiteit vrijgesteld van btw'

Zoals bekend zijn bepaalde branche en sectoren vrijgesteld van het betalen van btw en dat geldt voor bitcoin mining ook, zo oordeelt de rechtbank in Den Haag.

De uitspraak opgesomd in gedeeltes:

 • De rechtbank concludeert dat je als miner twee soort beloningen ontvangt: de blokbeloning (block reward) en de transactiekosten. Beiden worden in bitcoin afgerekend, dat zit in het protocol opgesloten.
 • Volgens de rechter is het kraakhelder dat de ontvangen transactiekosten zijn op te vatten als een vergoeding voor de uitgevoerde mining activiteiten.
 • Dat een miner niet altijd een blok vindt en daarmee géén beloning krijgt, is bij het bepalen of iets een economische activiteit minder relevant.

  Dat geldt ook voor andere branches. Een koper van een huis kiest uiteindelijk één aankoopmakelaar die uiteindelijk een commissie krijgt, de andere aankoopmakelaars bieden hun dienstverlening aan, maar ontvangen niets.

  Dus: alle miners verrichten economische activiteiten, maar bij het minen van het volgende block is er één de winnaar.
 • De rechter stelt ook dat het ontvangen van de blokbeloning niet los is te zien van het ontvangen van de transactiekosten. Want zonder het vinden van het blok kunnen uiteraard ook de transacties niet worden verstuurd (en daarmee het ontvangen van een transactievergoeding).

Kortom, het verifiëren en geldig verklaren van transacties én het leveren van rekenkracht aan het netwerk voor het vinden van het volgende block zijn één en dezelfde economische activiteit.

De rechtbank concludeert op basis van de Europese btw-richtlijn dat het minen van bitcoin (en andere munten?) is te zien als een economische activiteit die is vrijgesteld van btw.

De eiseres vond verder dat 98% van de gevonden blokken met bitcoin zijn verhandeld aan personen buiten Europa. De rechtbank ging echter niet helemaal mee met deze uitleg, want inwoners uit Europa kunnen ook met andere valuta dan de euro bitcoin kopen en erin handelen.

Niettemin besloot de rechtbank dat naar schatting 75% van de klanten van de miner buiten Europa gevestigd zijn. Door die uitspraak mag de miner de in rekening gebrachte btw aftrekken van zijn bedrijfskosten.

Daardoor is de naheffingsaanslag verminderd naar 3.694 euro, 25% van het oorspronkelijke aanslagbedrag van de fiscus.

Onder meer Alejandro de la Torre van mining pool Poolin' geeft aandacht aan de zaak.

Ook transacties btwvrij

Het Europese Hof van Justitie heeft in 2015 al bepaald dat het betalen en handelen in bitcoin vrijgesteld is van btw.

Bronnen: rechtspraak.nl / Baker McKenzie

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

  Door: Redactie

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...