Hacker steelt ruim 2.000 bitcoin (BTC) van decentraal netwerk

Er is meer dan 2.000 bitcoin (BTC) buit gemaakt bij en hack van een DeFi-platform.

DeFi-hack

Uitgeschreven staat deze term DeFi dat voor 'Decentralized Finance'. Doorgaans draaien dit soort platformen op Ethereum. Toch is het bijna geen nieuws meer, want er worden aan de lopende band van dit soort platformen gehacked en wordt er cryptovaluta gestolen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze keer was het BadgerDAO. Een hacker heeft het voor elkaar gekregen om meer dan $120 miljoen buit te maken. Het is niet bekend wie de gelukkige hacker is. Wat wel bekend is, is dat er tientallen gebruikers hun geld zijn verloren.

Met BadgerDAO konden gebruikers bitcoin "overzetten" naar renBTC op Ethereum om er vervolgens andere dingen mee te doen. En daar zat een kwetsbaarheid in.

Voor de goede orde: bitcoinmagazine is géén fan van DeFi (op Ethereum) en dat soort ontwikkelingen. Maar omdat het om verlies van bitcoin van gebruikers gaat, is het goed om het te benadrukken. Wees gewaarschuwd als je het casino van 'decentralised finance' ingaat.

Vaak is de dienst helemaal niet decentraal (zoals ook BadgerDAO, wat na de hack op pauze werd gezet). Ook is een 'wrapped bitcoin', in dit geval renBTC, iets anders dan een échte bitcoin die je in cold storage hebt staan.

Miljoenen verlies

Naar verluidt is één entiteit maar liefst 896 BTC ($50 miljoen) kwijtgeraakt. Het was volgens blockchain-beveiligingsbedrijf PeckShield het grootste slachtoffer. Volgens sommige analytici betrof dit bitcoin van leenplatform Celsius.

In totaal ging het om 2.101 BTC (en 151 Ether). Vermoedelijk is er een malware in de interface van de website van Badger geplaatst. Dit script stuurde vervolgens tokens van gebruikers (die de site gebruikten) door naar het adres van de aanvaller.

Wees dus gewaarschuwd als je met experimentele projecten bezig gaat. Want in een 'decentrale' omgeving is er ook niemand die je aansprakelijk kunt stellen als er iets fout gaat.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwshack