Hacker steelt $12,5 miljoen aan bitcoin (BTC) op decentraal netwerk

Hackers hebben 277 bitcoin van het decentrale blockchainnetwerk pNetwork ontvreemd. Tegen de huidige marktprijs gaat het om een buit van circa ~12,5 miljoen dollar.

pNetwork meldt het voorval zondagavond op haar Twitteraccount.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

pBTC is wrapped bitcoin op het pNetwork-ecosysteem. Het is token aangemaakt via een smart contract waarvan de onderliggende waarde is gedekt door bitcoin.

Deze 'verpakking' is nodig om het te kunnen gebruiken op zogenaamde DeFi-protocollen zoals die van ethereum en de Binance exchange.

Het is nog onduidelijk hoe de aanvallers hebben toegeslagen. De hacker heeft in ieder geval een lek in de code kunnen uitbuiten en kon vrij simpel de pBTC uit de Binance Smart Chain (BSC) opnemen.

pNetwork claimt dat andere fondsen op hun netwerk nog wel veilig zijn. Bovendien is de bug ook gefixed en komt er compensatie voor de bezitters van deze pBTC op BSC.

Opvallend is dat ze ook een zogenaamde bug bounty aan de hacker (s) aanbieden. Het gaat om een beloning van maar liefst 1,5 miljoen dollar als ze de BTC teruggeven aan pNetwork.

Het is een voorbeeld hoe kwetsbaar deze experimentele netwerken nog zijn en dat decentraliteit geen garantie van veiligheid biedt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwshackmisdaad

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...