Hackers van 647.000 BTC van Mt. Gox waren twee Russen die later BTC-e begonnen

Het Amerikaanse ministerie van Justitie klaagt de Russen Alexey Bilyuchenko en Aleksandr Verner aangeklaagd voor het hacken van Mt. Gox. Dit was in 2011 de grootste cryptobeurs van de wereld.

Vordering in Mt. Gox-zaak

De twee “kregen ongeoorloofde toegang” tot de wallet van Mount Gox. Volgens een persbericht van de DOJ zou dit rond september 2011 zijn gebeurd.

In de loop van bijna drie jaar werd er 647.000 BTC gestolen, wat vervolgens allemaal is witgewassen.

De DOJ beweerde dat Bilyuchenko ook een exploitant was de failliete cryptobeurs BTC-e. Van Alexander Vinnick is al langer bekend dat hij met deze beurs bezig was. Hij is ook voor het witwassen van geld via dit handelsplatform.

Het tweetal wordt beschuldigd van samenzwering en witwaspraktijken en dus de betrokkenheid van de hack van Mt. Gox. Bilyuchenko wordt daarnaast ook aangeklaagd voor het runnen van een “money services business” zonder vergunning.

De ministeries in het zuidelijke district van New York en het noordelijke district van Californië brachten beide zaken in verband met de Mt. Gox-hack.

In een verklaring zei Kenneth Polite van de DOJ het volgende:

“Deze aankondiging markeert een belangrijke mijlpaal in twee grote crypto-onderzoeken. Zoals beweerd in de aanklachten, hebben Bilyuchenko en Verner vanaf 2011 een enorme hoeveelheid cryptocurrency’s gestolen van Mt. Gox, wat bijdroeg aan de uiteindelijke insolventie van de beurs.”

“Gewapend met de onrechtmatig verkregen winsten van Mt. Gox, zou Bilyuchenko naar verluidt hebben geholpen bij het opzetten van de beruchte BTC-e, die geld witwaste voor cybercriminelen over de hele wereld.”

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Mt.Gox