Deadline voor claimen Mt.Gox bitcoins gesloten, wat nu?

De deadline om je te registreren om je bitcoins terug te claimen van de Mt.Gox hack is nu officieel gesloten. Dat maken de bewindvoerders bekend in een nieuwe update, waarbij ze ook de volgende stappen uiteenzetten.

De gehackte bitcoinbeurs
was in de periode van 2013 en 2014 veruit de grootste handelsplaats
voor BTC, maar anno 2023 wachten duizenden gedupeerden nog steeds op een uitbetaling. De bewindvoerder Kobayashi heeft zo’n 150.000 bitcoins te verdelen. Deze uitbetalingen zullen snel starten en lopen in ieder geval tot 31 oktober 2023, hoewel ze deze deadline hopen te verlengen bij de districtsrechtbank in Tokyo.

De trustee zegt “noodzakelijke voorbereidingen” te gaan treffen om de terugbetaling te doen, zoals het informeren van de gedupeerden wanneer ze uitbetaald worden en het informeren van derde partijen waar de bitcoins naartoe moeten zoals beurzen, brokers, custodians en ook banken. Maar ook die informatieprocessen nemen tijd in beslag, haastte de trustee zich te zeggen.

De aanvankelijke ondergang van de beurs vond plaats in 2014 toen het gedwongen werd te sluiten na een hack waarbij 850.000 bitcoin is gejat. Het geldt als de grootste cryptoroof uit de geschiedenis.

Er is voortdurend vertraging opgetreden in de situatie rond de terugbetaling van fondsen aan de getroffenen. Al in 2018, bijna vier jaar later, keurde een Japanse rechtbank een plan voor compensatie goed.

In maart 2020 kondigde Kobayashi een nieuw systeem aan voor het opeisen van de resterende gelden door schuldeisers, door middel van een bewijs van vordering via bankafschriften, transactiegegevens en identificatiedocumenten.

De deadline voor het indienen van claims was vastgesteld op oktober 2020, die vervolgens is verschoven naar december. Nadat alle claims waren ontvangen, kwam het bedrag uit op bijna 16 miljard dollar.

In februari 2023 besloot Mt. Gox Investment Fund, de grootste schuldeiser in de situatie, om voor de optie van een vervroegde uitbetaling in bitcoin te gaan voor 90% van wat verschuldigd is, in plaats van langer te wachten op een grotere betaling.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsMt.Gox

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...