Handelshuis FTX staat in de fik, token van bitcoin beurs daalt 27%

De saga tussen Binance en FTX gaat door. De token van laatstgenoemde beurs staat onder vuur, terwijl er beschuldigend naar CZ wordt gekeken.

FTX versus Binance

Wat is er aan de hand? Zondag kon je al lezen hoe Binance de aanval opende op FTX door al hun tokens te liquideren. Dat zou te maken hebben met de boekhouding van FTX. Dit had impact; zowel voor speculanten als ook voor de bedrijfsvoering van FTX. De token is namelijk gebruikt in leenconstructies.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Eerst even de laatste stand van zaken. Caroline, naar wat schijnt CEO van Alameda Research, gaf aan om alle tokens te gaan opkopen voor $22 per stuk.

Dit was precies de grens waar de koers al twee jaar niet onder was gedoken, en daarmee ook een essentiële steunpunt voor traders. Waarom dit bedrag is gecommuniceerd is niet bekend.

"Alameda zal met alle plezier de tokens opkopen van iedereen voor $22", zo klonk het.

Lange tijd ging het goed. Tot deze steun ineens werd gebroken, waardoor de koers ineens tot onder de $22 schoot. En niet zo'n klein beetje ook. Inmiddels betaal je minder dan $16 per FTX. De koers leverde in no time dus 27% in en er verdween $400.000 aan open interest.

Handelshuis FTX staat in de fik, token van bitcoin beurs daalt 27%

Meer problemen

Intussen kelderde de stablecoin-reserves van FTX met 93% in twee weken tot minder dan $51 miljoen. Er is overduidelijk iets aan de hand. Ook wordt er massaal geld van het platform afgehaald. Staat FTX in de fik?

Het wakkerde de geruchtenmolen aan over de liquiditeitsproblemen van de beurs. Of is het zelfs niet solvabel (meer)?

CEO Sam Bankman-Fried reageert op de commotie. Hij is kort en krachtig: "FTX is fine. Assets are fine."

Naar eigen zeggen heeft de beurs genoeg geld om alle bezittingen van klanten uit te keren. Ze gebruiken klantendeposito's naar eigen zeggen niet voor investeringen. Hij sluit af met een sneer naar CZ van Binance, die de saga startte: "Ik zou het fijn vinden als we samen aan het ecosysteem kunnen werken."

Het heeft er veel van weg dat FTX geld vrijmaakt door altcoins te verkopen. De verkoopdruk op de cryptomarkt is toegenomen. Bitcoin daalde ook 5% en staat weer onder de $20.000.

Prijs van FTT
Prijs van FTT

Intussen begint BitMEX heel leuk met het aanbieden van FTT-perpetual contracts met het dollarpaar en USDT-handelspaar.

Intussen worden gelijkenissen met Celsius en Luna getrokken (maar ook weer afgezwakt).

Lees meer over:
BinanceBitcoin nieuwsFTX