Coinbase in de problemen, wat betekent dat voor bitcoin?

Het handelsvolume op de spotmarkt van Coinbase, één van de grootste cryptobeurzen ter wereld, daalde met meer dan 50 procent ten opzichte van vorig jaar. In het derde kwartaal van 2023 werd er voor 76 miljard dollar aan crypto verhandeld op Coinbase, wat een daling van precies 52 procent betekent ten opzichte van het derde kwartaal van 2022. Volgens het rapport van data-provider CCData is dit het slechtste kwartaal voor Coinbase sinds de beursnotering in 2021.

eb651cda 9402 4f9f bc47 a33712478abc

Is crypto dood?

Dat is een vraag die we in de media al duizenden keren voorbij hebben zien komen. In de internationale media is bitcoin volgens Bitcoin Obituaries ondertussen al 474 keer voor dood verklaard.

screenshot 2023 10 12 at 105900

Wat dat betreft hoeven we ons in ieder geval geen zorgen te maken. De blockchain van bitcoin tikt nog altijd rustig door en de blokken worden geheel volgens plan iedere tien minuten toegevoegd.

We gaan door een lastige periode en zijwaartse koersen zijn nooit goed voor het beperkte geduld van de gemiddelde crypto-investeerder; die zijn immers hele snelle en gigantische stijgingen gewend.

Wellicht komen die weer in 2024, het jaar waarin de volgende bitcoin halving op de planning staat en we mogelijk ook de eerste Spot Bitcoin ETF krijgen. Voor nu is het allemaal even wat minder en dat merken ze ook bij het beursgenoteerde Coinbase.

Marktaandeel Coinbase neemt toe

Ondanks de dalende spotvolumes van Coinbase neemt het marktaandeel van de Amerikaanse beurs nog altijd toe. Dat heeft vooral te maken met de problemen bij Binance, die al langer in de clinch liggen met een berg aan Westerse wetgevers; die klaar zijn met de ondoorzichtige manier van opereren van het beursplatform van CEO Changpeng Zhao.

Begin oktober werd bijvoorbeeld bekend dat het marktaandeel van Binance voor de zevende opeenvolgende maand was gedaald.

1701d93b cb2e 4894 b129 612ca5cad8fa
Marktaandeel Binance daalt voor zevende maand op rij. Bron: Bloomberg

Dat is een beetje goed nieuws voor Coinbase, maar dat neemt niet weg dat het beursplatform momenteel door een lastige periode gaat. Alles bij elkaar is het duidelijk dat de markt snakt naar betere tijden.

Laten we hopen dat die er in 2024 komen. Voorlopig ziet de kalender voor komend jaar er in ieder geval positief uit voor bitcoin.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....