Manipuleerde oud-baas Alameda Research bitcoin en hield ze koers onder $20.000?

FTX

Tijdens het gerechtelijke proces tegen Sam Bankman-Fried (SBF) kwamen er een aantal bijzondere onthullingen naar boven, onder andere over marktmanipulatie.

Onthullingen

De oud-baas van de failliete cryptobeurs FTX werkte veel samen met Caroline Ellison, zijn ex-vriendin. Zij doet nu een boekje open over haar werk bij Alameda Research.

Ellison’s getuigenis onthullen dat er mogelijk klantenfondsen zijn gebruikt om de bitcoinprijs te manipuleren. Er is namelijk een notitie gevonden met de tekst: ‘Blijf BTC verkopen als het meer dan $20.000 bedraagt.’

Het lijkt te duiden dat FTX probeerde om koste wat kost de koers van bitcoin onder de $20.000 te houden. Hoe? Nou, door bitcoin van klanten te verkopen op de spotmarkt. Omdat klanten hun bitcoin kunnen aanhouden op de beurs (in de veronderstelling dat ze aan het hodlen zijn), kon FTX ermee doen wat ze wilden.

Direct reist de vraag op: wat als dit niet was gebeurd? Zou de bitcoinkoers dan ver boven de $69.000 zijn getopt?

Bovendien bracht Ellison meer zorgen aan het licht over de financiële praktijken van FTX. Onder leiding van Bankman-Fried heeft Alameda Research in september 2022 maar liefst $13 miljard geleend van FTX-klanten, zo onthulde ze. Het platform gebruikte deze fondsen om schulden af te lossen en als onderpand voor verschillende investeringen.

Bovendien sprak de oud-baas van Alameda Research over de samenwerking met Genesis. Volgens haar verklaringen eiste Genesis maar liefst $500 miljoen van FTX toen ze geconfronteerd werd met een dreigend faillissement. Ondanks de bedenkingen over de oprechtheid van de transactie, zou Bankman-Fried haar hebben gevraagd om het geld naar Genesis over te maken.

Eerder deed Gary Want ook al een boekje open over de val van FTX toen hij vertelde dat ze Alameda toegang gaven tot ongelimiteerde geldopnames. Ook kwamen er ongepubliceerde tweets van SBF naar boven met de tekst: "We Came. We Saw. We Researched."

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsFTX

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...