‘Hashrate bitcoin daalt kort 30% vanwege winterweer in VS’

De hashrate van het bitcoin netwerk is weer teruggeveerd tot het oude niveau. Volgens enkele bronnen daalde de rekenkracht even kort met tientallen procenten door bar winterweer in de Verenigde Staten.

Koude hashes

De VS wordt de afgelopen dagen geteisterd door vriestemperaturen. Dit heeft zo ook haar impact op het elektriciteitsnet van het land. En dit heeft dat weer impact op de mining bedrijven en dus de hashrate.

In de afgelopen dagen kwamen miljoenen Amerikanen zonder stroom te zitten.

Naar verluidt hebben miners in Texas vrijwillig hun activiteiten stopgezet om stroom terug te geven aan het net, zodat bewoners hun huizen kunnen verwarmen. Bekend is dat Texas een erg populaire plek is voor miners.

Als gevolg daalde de hashrate van 300 tot 225 exahash/seconde, en later zelfs tot 170 EH/s, Intussen staat de rekenkracht weer terug op de 240 EH/s, volgend data van Coinwarz en CryptoQuant.

'Rekenkracht bitcoin daalt kort 30% door winters weer in VS'

Let daarbij wel op: het gaat om een vrij brede range. Je kunt niet zomaar één getal geven qua rekenkracht. Elke seconde is dit anders en er is niet één exact dashboard dat centraal aangestuurd deze data aanlevert. Rekenkracht wordt dus vaak berekend met gemiddeldes over een bepaalde periode.

Het is opmerkelijk om de grote impact op zo’n korte termijn terug te zien op het netwerk. Een groot deel van de miners zit in Texas. Als hashrate gelijkmatig(er) over de wereld zou zijn verspreid, dan zou een sneeuwstorm minder impact hebben.

Volgens de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index zijn de Verenigde Staten goed voor 38% van het totale rekenkracht. Naast Texas hadden ook New York, Kentucky en Georgia en te maken met stroomuitval.

Daarnaast zijn er ook miners in geldnood, zoals Core Scientific, Compute North, Argo en Riot. Het kan goed zijn dat het ook daar rommelt, wat een gevolg heeft op de rekenkracht.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining