Hayes waarschuwt: Het wordt moeilijker om bitcoin te kopen

Arthur Hayes waarschuwt in zijn nieuwste blogpost nog maar eens voor centrale bankmunten (CBDC‘s). De man achter de beruchte derivatenbeurs BitMEX verwacht dat het binnenkort moeilijker wordt om digitale transacties te doen.

Hayes voorziet een scenario waarbij het ‘steeds moeilijker wordt’ om bitcoin te kopen: “Er komen kapitaalcontroles aan. Als al het geld digitaal is en bepaalde tranascties niet meer mogen, dan zal de mogelijkheid om bitcoin te kopen snel verdwijnen.”

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zo ver is het nog niet, en de vraag is of en hoe dit dan tot stand komt. Ook daar heeft Hayes een idee over: ”Ik denk dat apathie van de meerderheid ervoor zorgt dat overheden het fysieke geld vervangen met CBDC’s.”

Volgens Hayes zijn het echter de commerciële banken die er een stokje voor kunnen steken. Met een centrale bankmunt worden logischerwijs (veel) andere banken buitenspel gezet. Tegelijkertijd zien we nu vooral voorstellen en ideeën waarin ook commerciële banken een rol spelen.

Hayes omschrijft twee modellen: het ‘Direct Model’, zonder tussenpersonen direct vanaf een centrale bank naar de klant/consument. Het ‘Wholesale Model’ wordt echter vaker gebruikt in de plannen: in dat scenario blijven lokale banken een rol spelen.

Gek genoeg zijn het nu regelmatig diezelfde commerciële banken die bepaalde toegangswegen richting bitcoin stopzetten.

Om af te sluiten zegt Hayes het volgende: “Als dit doemscenario ook maar enigszins bij je binnenkomt, was de beste tijd om bitcoin te kopen gisteren.”

Hayes staat er om bekend om goed uitgedachte artikelen te schrijven. Tegelijkertijd is het natuurlijk slechts de mening van alleen hem. Gebruik zijn toekomstbeelden niet als beleggingsadvies.

De hele blogpost is hier te vinden.

Poll

Kun je met een CBDC nog makkelijk bitcoin kopen?
Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCBDC

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...