Technische Analyse: Head & Shoulders en Double Tops

Naast dat je allerlei verschillende indicatoren hebt, kun je ook aan de hand van alleen de candlesticks veel zien. Er zijn zogenaamde patronen aanwezig in elke grafiek die een beweging kunnen aangeven.

Zo kunnen ze een trend lijn volgen of kunnen ze deze juist doorbreken. Aan de hand van deze patronen krijg je steeds en steeds meer inzicht in de markt als je ze juist weet te combineren met andere factoren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wat zijn chart patterns?

Zoals de naam al zegt, gaat het hier om patronen. Het zijn duidelijk herkenbare patronen te zien aan een groep van candlesticks bij elkaar. Deze groep kan bestaan uit 10 maar ook 20 candles, het ligt aan het timeframe waar je naar kijkt.

En zoals bij alles geldt de regel, hoe langer de timeframe, hoe minder ruis. Dus op 15 minuten is de kans groter dat je een verkeerd signaal krijgt dan op 4 uur.

Tevens is het vaak zo (niet altijd), dat chart patterns op langere timeframes ook een groter effect hebben. Ze worden serieuzer genomen door ook de grote jongens binnen de markt.

De belangrijkste chart patterns zijn de “Head & Shoulders” en de “Double Top & Bottom” patterns. Er zijn nog veel meer soorten patronen maar deze zijn het makkelijkst te herkennen binnen de grafieken.

Deze patronen zijn interessant om in de gaten te houden als je een trade opent.

Head & Shoulders

Nee, we hebben het hier niet over het bekende shampoo merk maar over een grafiek patroon. Heel kort gezegd, zou je dit patroon kunnen zien als de bovenkant van iemand zijn lichaam.

Dus een hoofd met aan beide kanten een schouder.

Wanneer je dit in de grafiek plakt, dan zou dit ongeveer (soms met wat meer fantasie) onder de candles moeten passen. Heb je al een idee wat ik bedoel?

Check hieronder het plaatje maar. Je ziet een hoge top, met daarvoor en daarna aan beide kanten een lage top. Dat is het perfecte voorbeeld van een Head & Shoulders formatie. Deze bestaat dus altijd uit een top (linker schouder), gevolgd door een hogere top (head), en weer gevolgd door een lagere top (rechter schouder).

Dit patroon wordt ook wel kort aangeduid als H&S.

Technische Analyse: Head & Shoulders en Double Tops

Head & Shoulders door Babypips

Wat hier eigenlijk gebeurt is dat de prijs waarschijnlijk een resistance door probeert te breken, dit lukt meerdere keren niet, waarna er een drop komt.

Oftewel, mensen geven het tijdelijk op om de prijs te pushen, misschien wel mede doordat ondertussen een H&S formatie is ontstaan.

Erg belangrijk om te weten, is dat een H&S formatie pas compleet is, als je er een rechte (of in dit geval iets schuine) neklijn onder kan tekenen. Deze lijn sluit het bovenlichaam zeg maar helemaal af. Tevens geeft deze aan wanneer je kan instappen in de positie.

Een vaak vrij veilige manier van traden is een order zetten net onder de neklijn, zodra de neklijn breekt en de H&S compleet is, zal er meestal een flinke drop komen (meestal net zo hoog als de afstand van de neklijn tot hoogste top (head)). Combineer dit met je andere indicators, en je hebt de perfecte entry te pakken.

Goed om te weten is dat de H&S niet alleen een drop kan voorspellen maar ook een stijging. Dit in de vorm van de inverted Head & Shoulders. Zoals al duidelijk mag worden, dit is een omgekeerde H&S en werkt verder exact hetzelfde.

Je zou dus het voorbeeldplaatje op de kop kunnen zetten, en dan heb je een omgedraaide H&S.

Double Top & Bottom

Andere makkelijk herkenbare patronen zijn het Double Top en het Double Bottom patroon. Dit zijn de zogenaamde reversal patterns en geven vaak een verandering in trend aan.

Tops en bottoms worden gevormd wanneer een prijs een bepaald punt raakt maar niet verder kan breken en weer teruggaat. De prijs zal dus enigszins bouncen op die levels maar daarna ook nog een keer proberen dit level te gaan breken.

Mocht dit niet lukken en de prijs maakt weer een bounce. Dan heb je 2 tops of bottoms op datzelfde prijsniveau, oftewel een double top of double bottom pattern.

Duidelijk? Hier een voorbeeld van beide situaties.

Technische Analyse: Head & Shoulders en Double Tops

Double Top door Babypips

Technische Analyse: Head & Shoulders en Double Tops

Hierbij geld hetzelfde als met de H&S. Er is een neklijn waarbij de prijs moet komen om het patroon te “voltooien”. Wanneer de prijs op dit punt komt, is het patroon compleet en kun je instappen in de goede richting.

Ook hier is de verwachting dan dat de prijs net zo laag zal gaan zakken als het verschil tussen de neklijn en top/bottom. Stap hier in met confirmatie van andere indicators en je hebt wederom een hele goede entry.

Kom ook eens langs op YouTube: elke werkdag hebben we een verse analyse voor je klaarstaan.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...