Het is aftellen tot 2022: Stock-to-Flow nog in leven en Samson Mow verwacht groene dagen

Het is allemaal een stuk kalmer dan verwacht op de bitcoinmarkt aan het einde van 2021, maar de kans op een grote stijging is nog altijd aanwezig volgens sommige analisten. Bitcoin start de nieuwe week rond de 50.000 dollar in een jaar waarin de koers van 29.000 naar 69.000 dollar schoot.

De verwachtingen waren in ieder geval allerminst dat december op deze manier zou eindigen. In de voorgaande cycli was december namelijk het moment dat de koers topte en ditmaal is dat dus niet het geval. De meeste analisten verwachtten dat we rond dit moment in ieder geval al op een koers van 100.000 dollar per bitcoin zouden zitten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het Stock-to-Flow model leeft nog

Nederlander PlanB mag dan stevig onder vuur liggen op dit moment, maar het Stock-to-Flow model en PlanB zelf weigeren op te geven. Volgens het model zou de koers op dit moment op ongeveer 100.000 dollar moeten zitten, maar de realiteit heeft andere ideeën.

Met de laatste correctie daagt de bitcoin koers de validiteit van het model uit als nooit tevoren. Het Stock-to-Flow model gebruikt een bandbreedte van twee standaarddeviaties van de koers die het model voorspelt.

Momenteel ligt die voorspelling op 100.000 dollar en ligt de bandbreedte waarbinnen het model nog valide is tussen de 50.000 en 200.000 dollar. Wat volgens veel criticasters te breed is om überhaupt zinvol te zijn als model om de koers te voorspellen.

Bitcoin "smelt gezichten" wanneer mensen dat het minste verwachten

Terwijl het jaar 2021 op zijn einde loopt wordt het sentiment in de markt er niet beter op. Als we de Crypto Fear & Greed Index mogen geloven, dan zit er op dit moment angst in de markt. De meter geeft namelijk een score van 40 op een schaal van 100.

Vorige week gaf de populaire index nog een score van 45 af, wat betekent dat we tijdens de kerst weer wat punten hebben ingeleverd. Volgens Samson Mow, de CSO van Blockstream, zijn mensen op dit moment te pessimistisch.

"Er is met veel bearish sentiment gereageerd op mijn vorige tweet, die door veel mensen niet goed is begrepen, wat mij laat denken dat we binnenkort een enorme groene kandelaar kunnen verwachten. Bitcoin smelt gezichten op de momenten dat mensen dat het minste verwachten," aldus Samson Mow.

Meestal is het inderdaad zo dat de koers op het moment dat iedereen over bitcoin praat en juist meer bitcoin wil kopen in een dip terechtkomt en andersom. We gaan zien hoe dat deze keer uitpakt, het worden hoe dan ook interessante weken.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....