Historisch gezien is september rode maand voor bitcoin

Het is weer september en dat betekent doorgaans niet veel goeds. Voor bitcoin, althans.

Septemberdaling

De negende maand van het jaar is historisch gezien een van de slechtste maanden voor de grootste cryptocurrency. Sinds 2017 staat de prijs van bitcoin ieder jaar aan het eind van september lager vergeleken met de koers tijdens de maandopening.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dit is ook goed te zien in onderstaande afbeelding van Bloomberg:

Historisch gezien is september rode maand voor bitcoin

Volgens Bespoke Investment Group bitcoin de afgelopen vijf jaar gemiddeld 8,5% gedaald tijdens deze maand. Verschillende analytici verwachten ook deze maand weer een daling, zoals handelsstrateeg Shawn Cruz:

“September wordt waarschijnlijk weer een behoorlijk volatiele maand. Het risico is neerwaarts.”

Correlatie met aandelen

Sinds de Federal Reserve begin dit jaar een strenger dollarbeleid voert om hoge inflatie de kop te bieden, zitten veel financiële markten in mineur. Bitcoin daalde dit jaar ongeveer 60%, terwijl ook de aandelenmarkt (en -indices zoals de S&P500) het moet ontgelden.

De correlatie tussen de twee activaklassen is hoog. Ook voor aandelen is september historisch gezien een rode maand. De afgelopen 25 jaar was dit gemiddeld -0,7%, zo deelt Gary Black.

Wat betreft bitcoin moeten we de hoop vestigen op het scenario van 2015 en 2016. Het waren de enige jaren waarin de koers in september wél steeg, gevolgd door drie maanden waarin de prijsontwikkeling positief bleef.

Voor oktober geldt daarentegen het tegenovergestelde. Slechts twee keer daalde bitcoin níet.

Historisch gezien is september rode maand voor bitcoin

De volatiliteit ligt in september gemiddeld gezien wél lager dan de andere maanden, zo schreef cryptobeurs Kraken eerder al eens in een rapport. Dat betekent dat als er een prijsbeweging komt, deze niet historisch gezien extreem was. Een lage volatiliteit betekent een meer stabiele prijsontwikkeling.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsprijs