Inflatie in Nederland schiet door naar 13,6%

Je kunt steeds minder kopen met je euro. De Nederlandse inflatie liep in augustus op tot 13,6% op jaarbasis. Het Centraal Bureau voor de Statistiek gebruikt de geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) om tot dit getal te komen.

De grote boze gasprijs zou de reden zijn voor dit ‘hoogtepunt’. De vorige piek van HICP lag op 11,7% in maart.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In onderstaande grafiek is goed te zien dat de inflatie in rap tempo groeit. Of en hoe het de kop in wordt gedrukt, is nog de vraag. Centrale banken en regeringen wereldwijd worstelen met dezelfde vraagstukken. Er lijkt voorlopig nog geen oplossing.

Inflatie in Nederland schiet door naar 13,6%
HICP via Centraal Bureau voor de Statistiek

HICP

De HCIP is een iets andere maatstaf dan de gebruikelijke CPI berekening. De eerst wordt gebruikt om de onderlinge verschillen tussen Europese lidstaten te duiden. De Europese Centrale Bank gebruikt de HICP voor het monetaire beleid in de eurozone. Volgens het CBS houdt de CPI bijvoorbeeld wél rekening met de woonlasten (gemiddelde huren) en de HCIP niet. Het gebruik van een woning ziet man als een consumptief goed, maar koopwoningen worden opgevat als vermogen en vallen buiten de CPI.

En de conclusie is helder: je krijgt momenteel een stuk minder bitcoin voor je euro’s dan voorheen. Dat komt niet alleen door de grote prijsdalingen. De zwakke positie tegenover de dollar maakt het een stapje moeilijker. Daar heeft zo’n beetje elke valuta in de wereld mee te maken. Ondanks alles is de Amerikaanse dollar nog altijd de sterkste munt ter wereld.

Dit soort inflatiecijfers zijn slechts een greep uit alle data die beschikbaar is in de wereld. De geharmoniseerde consumentenprijsindex gaat om wat er wordt uitgegeven in Nederland. De tegenhanger, de consumentenprijsindex, kijkt ook naar wat er in het buitenland wordt gekocht vanuit Nederland.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwseuro

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)

    1 comment

    1. Het is alom bekend dat een oorlog die gefinancierd wordt door landen, prijsverhogingen (kunstmatig) worden ingezet met het gevolg het devaluaeren van het fiat geld, gevolg hiervan is weer iinflatie. Zolang het monitaire onsolide geld onder leiding staat van regeringen is dit zoals de geschiedenis leert een vicieuze circel van een maatschappelijke economische bubbel. Kortom: het klootjesvolk zal hiervoor moeten boeten.