Hoe bitcoin $30.000 kan heroveren met nieuwe banencijfers

De bitcoin koers handelt momenteel weer boven de 29.000 dollar dankzij de nieuwe episode in de Amerikaanse bankencrisis. Afgelopen week hadden de bulls het even lastig om hun momentum te herpakken, maar daar kwam verandering in nadat op woensdag bleek dat de Amerikaanse bankensector er nog zwakker voorstaat dan verwacht. Vandaag komt er belangrijke informatie over de Amerikaanse arbeidsmarkt naar buiten, wat de koers mogelijk opnieuw een boost kan geven.

Wat is er aan de hand?

Vandaag krijgen we onder andere de Amerikaanse werkloosheid binnen. Afgelopen maand lag die op 3,5 procent en de verwachting is dat dit percentage deze maand is opgeklommen tot 3,6 procent. De focus van vandaag ligt op de Non-Farm Payrolls, waarvan men verwacht dat er 180.000 nieuwe banen zijn toegevoegd.

Dat is het laagste aantal nieuwe banen sinds december 2020 en een flinke daling ten opzichte van de 236.000 van maart.

Ook het aantal werkloosheidsclaims liep gisteren weer wat hoger op dan verwacht met 242.000 ten opzichte van de 239.000 die verwacht werd. Wat dat betreft begint de Amerikaanse arbeidsmarkt echt te verzwakken en dat kan weleens een goed teken zijn voor bitcoin, in ieder geval op de lange termijn.

Goed voor bitcoin

Een zwakkere arbeidsmarkt betekent dat het waarschijnlijker is dat we op korte termijn een recessie krijgen. Die recessie lijkt op het eerste gezicht al onvermijdelijk door de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve, die in een tijdsbestek van 14 maanden de rente verhoogden van praktisch nul naar de huidige 5,25 procent.

Mocht er een recessie komen, dan zal dat in eerste instantie waarschijnlijk niet goed zijn voor bitcoin. Dat kan echter snel veranderen, omdat de Federal Reserve tijdens een recessie gedwongen is de rente te verlagen om de economie over het dode punt te helpen.

Die renteverlagingen kunnen weleens de laatste tik voor de Amerikaanse dollar zijn en bitcoin weer de overhand geven. Zeker als de Federal Reserve (bijvoorbeeld door de bankencrisis) snel moet buigen, is de kans aanwezig dat de Amerikaanse dollar een behoorlijke tik krijgt en dat is goed voor bitcoin.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....