Hoorzitting over Bitcoin in VS leidt tot hilarische én krachtige statements

Gisteren was er in de Verenigde Staten een hoorzitting over cryptocurrency's. Het leidde tot een aantal hilarische maar ook hoopvolle momenten.

Hoorzitting over Bitcoin

Ten eerste had de zitting de bijzondere titel "America on FIRE: Zal de Crypto Frenzy leiden tot financiële onafhankelijkheid en vervroegd pensioen of tot een financiële ondergang?"

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op Twitter gingen al snel clips rond van politici die het niet wilden snappen. Waaronder Brad Sherman. Hij vond dat de VS sneller moet handelen, net als China. Hij ziet graag dat de Verenigde Staten net als het communistische land alle cryptocurrency's verbiedt, omdat ze anders achter blijven op de Aziatische natie.

De VS die China als groot voorbeeld ziet op het gebied van beleid. Dat is toch op z'n minst opmerkelijk te noemen.

Gelukkig was er ook een lobbygroep aanwezig om een tegengeluid te geven. Peter Van Valkenburgh verdient wat dat betreft veel meer aandacht dan Sherman. De onderzoeksdirecteur van Coin Center maakte aan aantal rake opmerkingen.

1. Openbaar

Ten eerste haalde hij aan dat Bitcoin openbaar is. Dit is namelijk een kracht waar politici in zijn ogen te snel overheen stappen:

“… het voordeel is dat we alles weten wat het peer-to-peer grootboek ons ​​vertelt. Het is gedeeld (shared, red.) en openbaar. Het is niet een eigen standaard van een bedrijf. Het laat ons zien hoeveel werk de miners verrichten om ervoor te zorgen dat transacties in blokken komen. Ook laat het zien dat ze niet worden gecensureerd door een derde partij of een overheid die bepaalde transacties wil afdwingen of bepaalde transacties wil blokkeren."

"Het is een levendige concurrentie tussen miners. Dit garandeert dat de miner geen kartel kan vormen en ervoor kan kiezen bepaalde personen systematisch uit te sluiten van dit financiële systeem.”

2. Energiegebruik

Hij ging ook in op het energiegebruik van Bitcoin.

“Wat het energieverbruik betreft, is het vermeldenswaard dat de traditionele financiële sector naar schatting vijf keer meer energie verbruikt dan Bitcoin. Daarbij moet ik wel toegeven dat de traditionele financiële sector meer geld verplaatst. Maar het energieverbruik van Bitcoin schaalt niet per transactie mee."

Hij doelt daarmee op het Lighting Netwerk, een tweedelaags schaalbaarheidsoplossing, waardoor er buiten de blockchain om betalingen kunnen worden gedaan:

"De meeste kosten zijn dus de vaste kosten voor het in stand houden van een open peer-to-peer systeem dat robuust is. En we hebben technologieën zoals het Lightning Network die miljoenen transacties in dat bestaande systeem kunnen bundelen, zonder een noemenswaardige toename van energie."

"Het is dus mogelijk dat we een open financieel systeem kunnen hebben dat censuurbestendig is met een vijfde van de energie van het huidige financiële systeem.”

3. Censuur

Hij gaat ook in op het censuurvrije karakter van de grootste cryptovaluta. Is het een gevaar of juist een hele belangrijke eigenschap?

“Voor elke transactie die we willen blokkeren, is er ook een transactie waarvan we blij moeten zijn dat we die niet kunnen stoppen. Ja, er zijn criminelen die betalingen doen op het Bitcoin netwerk."

"Maar er zijn ook pro-democratische activisten en demonstranten in Wit-Rusland. Er is ook anti-politiegeweld in Nigeria, waar men donaties aanneemt via Bitcoin omdat lokale banken ze niet willen helpen."

Valkenburgh haalt ook aan dat er slechts aan 0,34% van alle transacties een geurtje zit. Hij haalt aan dat de perceptie dat Bitcoin níet gereguleerd is dus onterecht is.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!