Human Rights Foundation en Strike stellen ~$140.000 beschikbaar voor verbetering Lightning

De Human Rights Foundation (HRF) deelt samen met bitcoinbedrijf Strike een beurs uit voor developers om essentiële diensten voor het Lightning Netwerk te onderzoeken en ontwikkelen.

Bitcoin beurs

De HRF en Strike schrijven in het persbericht dat er drie uitdagingen zijn die moeten worden overwonnen: privacy, dollarliquiditeit en de mogelijkheid om gemakkelijker donaties te ontvangen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

"Al deze dingen zijn op dit moment lastig in Bitcoin", vertelt Alex Gladstein, strateeg bij de mensenrechtenorganisatie.

"Het idee was om samen te werken met Strike en te kijken of we deze drie gebieden in de komende 12 maanden kunnen pushen, omdat we weten dat ze erg belangrijk zijn voor journalisten, dissidenten en activisten."

In totaal is er drie bitcoin beschikbaar gesteld om uit te delen aan de (groep van) ontwikkelaar(s). Er zijn geen beperkingen opgelegd en iedereen kan meedoen: een individu, een groep of team kan zich aanmelden voor één, twee of alle drie de premies.

1. Lightning donaties

De eerste uitdaging die is uitgeschreven, is om gratis en open-source software (FOSS) te ontwikkelen voor ​​een wallet waarmee gebruikers makkelijk donaties kunnen ontvangen. Er is 1 BTC apart gezet voor de ontwikkelaar die een non-custodial app maakt waarin de BOLT-12 (static invoice) functionaliteit is ingebouwd.

Momenteel kan dat namelijk nog niet: je moet een QR-code genereren om bitcoin te kunnen ontvangen. In sommige gevallen kan het al wel (met de keysend-optie), maar daarbij geef je als gebruiker je IP-adres en public key vrij.

2. Dollars via Lightning

De tweede (nog missende) functionaliteit zou iedereen in staat stellen om een ​​hoeveelheid bitcoin aan Amerikaanse dollars te "peggen", zonder een beurs of een ander token nodig te hebben. Ook voor deze uitdaging is er één bitcoin apart gezet, wat neer komt op ongeveer $46.000.

Mensen moeten via Lightning een saldo kunnen aanhouden in Amerikaanse dollars, zo is het idee. Het HRF zegt hiervoor geen vereisten te hebben qua implementatie. Er is bij deze uitdaging ook meer onderzoek nodig. Zelf gokken ze dat de oplossing bij CFD's ligt, maar ook dat is nog 'out in the open'.

3. Privacy

De derde en laatste uitdaging is om privacy in een Lightning wallet te verbeteren door een implementatie van een Chaumian e-cash.

Het is een manier om op een privacyvriendelijke manier 'tokens' te versturen. Het idee van e-cash is overigens al heel oud. Het bestond al vóór bitcoin, maar was niet de perfecte oplossing omdat er altijd een trusted party bij betrokken was (in dat geval een bank).

Nu deze trustless onderlaag er in de vorm van bitcoin (en Lightning) wél is, wordt dit idee opnieuw leven ingeblazen. Onlangs kwam Blockstream met hun versie hiervan: Minimint. De HRF deelt weer 1 BTC uit aan een open source non-custodial wallet die hiermee aan de slag geef.

“Het moet zodanig werken dat de identiteit van de gebruikers, hun saldo of transactiegeschiedenis niet bekend zijn.”

Voor het einde van het jaar moeten alle geïnteresseerden zich aanmelden middels een e-mail.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!