Hup Bitcoin met Marc van der Chijs: ‘Bitcoin prijs naar $150.000 voor 2024’

Marc van der Chijs is al jaren actief in de wereld van bitcoin (BTC) en mining. We praten met hem over de afgelopen Bitcoin halving. Wat betekent dit voor Hut 8, de mining firma uit Canada die hij mede heeft opgericht?

Hup Bitcoin #26 direct luisteren?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door twee Nederlandse brokers: Bitcoin Meester en SATOS.

Meepraten? Kom gezellig langs op in onze Telegram-groep. Join het nieuwskanaal om ieder nieuwtje automatisch in je Telegram feed te krijgen.

Bitcoin halving

We lichten enkele opvallende quotes uit het gesprek.

'Door de halving hebben we ook nieuwe miners nodig. Ik ben druk bezig om de financiering van deze miners rond te krijgen. Door COVID-19 liep dat drie maanden vertraging op, wat we kopen de miners in bij het Chinese MicroBT'.

'Bij de huidige koers is het lastig om geld te verdienen met mining. We hebben gelukkig weinig vaste lasten en met $0,03 per kilowattuur stroom een lage prijs. Ook hebben we een valuta-voordeel. Onze kosten zijn in Canadese dollars en onze baten in Amerikaanse dollars.

De Canadese dollar is sinds maart met 10% in waarde afgenomen ten opzichte van USD. Soms besluiten we de miners uit te zetten. Dan is het gunstiger om er direct Bitcoin van te kopen dan te minen'.

Over de markteffecten

'Tegen de huidige koers heeft het economisch weinig zin om door te gaan met minen. Ik voorzie twee mogelijke scenario's.

Of de prijs gaat fors omhoog óf de difficulty rate, de moeilijkheidsgraad, gaat significant omlaag in de volgende aanpassing (deze adjustment vindt elke 2.016 blokken plaats, red.)

Past die moeilijkheidsgraad zich niet aan, dan gaan miners hun BTC verkopen en gaat de spotprijs omlaag.

Groot nieuws

We zagen dat de prijs al steeg omdat de halving veel in het nieuws kwam. Dat Paul Tudor Jones 2% van zijn vermogen in Bitcoin futures steekt, is groot nieuws. Als één schaap over de dam is, dan volgt de rest. En dit is niet het minste schaap, één van de grootste beleggers van de jaren tachtig en negentig.

Dat JP Morgan besluit om bankrekeningen te geven aan Coinbase en Gemini is ook van symbolische waarde. Want traditionele beleggingsfondsen en institutionele beleggers gaan zich óók afvragen: moeten we niet in Bitcoin zitten?

Dus ja, op de korte termijn vind ik de prijsactie lastig in te schatten. Maar op de middellange termijn ben ik nog steeds extreem bullish. De prijs gaat vóór 2024 naar minstens $150.000 per stuk.

Enkele factoren spelen mee: de vraag vanuit instituties neemt sterk toe, terwijl de huidige houders hun Bitcoin vasthouden, 'hodlen'. Het verkoopvolume droogt dus op, terwijl de totale supply een plafond heeft van 21 miljoen stuks. Die exponentiële groei is voor velen lastig voor te stellen'.

Nieuwe fase voor bitcoin

'We staan aan het begin van een nieuwe fase van Bitcoin als we het nieuwe model van Plan B, het stock-to-flow cross asset model volgen. Nu hebben heel weinig institutionals exposure in Bitcoin. Maar zodra hun exposure (van hun vermogen) stijgt naar bijvoorbeeld 20%, dan gaat de prijs van Bitcoin extréém stijgen.

Mogelijk kan het als asset de plek van goud overnemen. Ik voorzie bovendien dat vastgoedeigenaren een deel van hun kapitaal liquide willen maken en hun geld overhevelen van vastgoed naar Bitcoin. Kortom, vele pushfactoren voor de prijs'.

Hyperinflatie

'Paul Tudor Jones zei ook: Bitcoin wapent mij tegen een inflatoir risico van het huidige financiële stelsel. Ik vermoed dat we de komende jaren een nieuwe periode van depressie ingaan met extreme armoede en rijkdom. Ik ben daar zeer bezorgd over. Eerst gaan we klappen zien op de aandelenmarkten.

Doordat overheden en centrale overheden de afgelopen maanden zoveel geld hebben bijgedrukt, leidt dat tot massale geldontwaarding. Inflatie dus. Consumenten besteden minder. Misschien dat ze één of twee naar een terrasje gaan, maar het geld is op. Alles wordt langer gebruikt, die nieuwe auto stelt men uit'.

Anchor

Youtube

Eerdere interviews met Van der Chijs

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...