IJsland als klein paradijs voor bitcoin miners

IJsland is een belangrijke pion in de wereld van bitcoin mining. Volgens Bitcoin mining onderzoeker Jaran Mellerud heeft het land de hoogste hashrate per capita.

IJsland heeft van nature een koel klimaat dat gunstig is voor het verminderen van onderhoudskosten bij het mijnen van Bitcoin. Door de goedkope elektriciteitsprijzen is IJsland één van de eerste landen waar op grote schaal Bitcoin-mining plaatsvindt. Het land is zelfs de grootste producent van hash rate per hoofd van de bevolking ter wereld.

Volgens Mellerud is de groei van de sector ook te danken aan de lokale bevolking in IJsland en niet alleen internationale ondernemers. IJslandse Bitcoin-miners verbruiken naar schatting bijna 120 MW, wat gelijk is aan 1,3% van de wereldwijde hash-rate productie. Dit is opvallend gezien het feit dat IJsland slechts 370.000 inwoners heeft.

IJsland blijft andere landen niet voor vanwege lagere elektriciteitsprijzen. Elektriciteit in IJsland is zelfs iets duurder dan in andere Noordse landen zoals noordelijk Noorwegen en noordelijk Zweden. Het grote voordeel van IJsland is dat de elektriciteitsvoorziening volledig geïsoleerd is van de rest van de wereld.. Daarnaast is er geen verbinding tussen IJsland en continentaal Europa, waardoor IJsland niet wordt blootgesteld aan brandstofprijzen omdat alle elektriciteit uit hernieuwbare bronnen komt.

Miners opereren al bijna tien jaar in de regio zonder significante problemen met de regelgevende instanties, waardoor het mogelijk de meest stabiele jurisdictie voor Bitcoin-mining ter wereld is.

IJslands elektriciteitsaanbod wordt de afgelopen jaren schaarser en de ontwikkeling van nieuwe energiecentrales lijkt te stagneren. Hierdoor is het bijna onmogelijk om elektriciteit toe te wijzen aan nieuwe datacenters. Een oplossing hiervoor zou zijn om nieuwe energiecentrales te bouwen, maar er zijn beperkte plannen voor een dergelijke ontwikkeling. IJsland wordt aangedreven door vulkanen en watervallen, waardoor het het meest elektriciteitsrijke land ter wereld is. Elektriciteit zal dus waarschijnlijk goedkoop blijven, aangezien hydro en aardwarmte zeer lage marginale productiekosten hebben.

Een andere positieve factor zijn de lange termijncontracten voor elektriciteit.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...