IMF en Wereldbank lanceren eigen ‘cryptocurrency’ genaamd Learning Coin

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank, het grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking, hebben samen een private blockchain met eigen cryptomunt gelanceerd.

IMF bereidt medewerkers voor op omgaan met crypto

De “Learning Coin” (vrij vertaald: leermunt) is een zogeheten quasi-cryptovaluta en kent geen waarde in geld. Dit maakt het dus anders dan traditionele cryptovaluta. Het dient daarom ook niet gezien te worden als “echte” cryptovaluta.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De munt is gelanceerd om de techniek achter cryptocurrency beter te leren begrijpen. De ‘learning coin’ is gekoppeld aan een app die als hub dient voor allerlei blogs, onderzoeken, video’s en presentaties. Tijdens de test kunnen medewerkers munten verdienen met het behalen van bepaalde mijlpalen op het gebied van onderwijs. Deze munten kunnen vervolgens ingeruild worden voor bepaalde beloningen. Het doel van dit experiment is dat medewerkers leren hoe dergelijke munten in het echte leven gebruikt kunnen worden.

Ontwikkeling gaat te snel voor centrale banken

Volgens het IMF hebben banken en toezichthouders een inhaalslag te maken met betrekking tot crypto en blockchain. Zo stellen zij:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”IMF”]De ontwikkeling van crypto-activa en blockchaintechnologie evolueert snel, net als de hoeveelheid informatie eromheen. Dit dwingt centrale banken, toezichthouders en financiële instellingen om een groeiende kenniskloof te erkennen tussen de wetgevers, beleidsmakers, economen en de technologie.[/penci_blockquote]

De kans is aanwezig dat de Wereldbank en het IMF blockchain zullen toepassen bij het gebruik van smart contracts, het tegengaan van witwaspraktijken en het verbeteren van de algehele transparantie.

”We willen geen innovatie die het systeem opschudt”

Zo zei Christine Lagarde, directrice van het IMF, begin april nog dat blockchain-innovators een duidelijke impact hebben op de financiële wereld. Lagarde onderstreept daarbij de potentiële impact die de techniek heeft op toezichthouders en centrale banken. Vertrouwen en stabiliteit zijn echter twee zaken waar het IMF vooral alert op is: “We willen geen innovatie die het systeem zo veel opschudt dat we de stabiliteit verliezen die nodig is.”

Zowel centrale banken als andere toezichthouders erkennen de positieve effecten die blockchain heeft. De Wereldbank is echter officieel behoorlijk skeptisch. Zo stelt een woordvoerder van de Wereldbank dat er op dit moment teveel hype is. Dit zorgt voor onrealistische verwachtingen.

Overigens is dit niet de eerste keer dat de directrice van het IMF zich positief uitspreekt over crypto, reeds vorig jaar al zag het IMF een rol weggelegd voor crypto in ons huidige financieel systeem.

Bron: Cointelegraph

Lees meer over:
adoptiecentrale bankIMF