Iraanse groep wil duidelijkheid over internationale cryptobetaling

In Iran heerst er onduidelijkheid. Alireza Managhebi van de Import Association vraagt opheldering over de importdeal van het land waarbij cryptovaluta is gebruikt.

Duidelijkheid over importregels

De context? Een betaling van $10 miljoen die is gedaan met cryptovaluta. Welke cryptocurrency het betreft is niet bekend.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nu spreek het werkveld zich uit over deze ontwikkeling.

Afgelopen zaterdag zaterdag benadrukte het hoofd van de Iraanse Importers Group and Representatives of Foreign Companies (Import Association) het belang van stabiele regelgeving en infrastructuur. Volgens hem moet het land voorbereid zijn om cryptocurrency’s te kunnen gebruiken voor importdeals:

“De vraag is of de overheid consistente voorschriften heeft ontwikkeld voor het gebruik van cryptocurrency’s, zodat deze niet binnen twee maanden weer zullen veranderen en de ondernemers die op dit gebied actief zijn, er schade van zullen ondervinden.”

Kort gezegd hoopt de groep dat de regelgeving duidelijk is en blijft (!) en dat de overheid niet te snel van stapel loopt.

De importeursgroep van Iran wijst op de noodzaak van stabiele regulering om de handel via cryptocurrency’s voort te zetten. Want het zal niet bij deze $10 miljoen blijven, zo stelde vice-minister Alireza Peyman Pak eerder deze maand al. Volgens hem was dit de eerste, maar zeker niet de laatste cryptobetaling.

Managhebi van de importassociatie twijfelt aan het idee dat cryptovaluta een einde kunnen veroorzaken aan de dominantie van de dollar op de Iraanse markt.

Ze zien daarbij juist een mogelijke bedreiging: de nieuwe betalingsmethode kan leiden tot de opkomst van bedrijven die winst gaan proberen te maken door deze trend.

Bitcoin in Iran

In oktober 2020 heeft het West-Aziatische land eerder wetgeving gewijzigd om cryptocurrency’s te kunnen gebruiken voor het importhandel.

In juni 2021 gaf het Iraanse ministerie van Handel 30 vergunningen af aan Iraanse bitcoin miners. Momenteel zijn dit 118 licenties. Alle verdiende bitcoin moet worden verkocht aan de centrale bank van Iran.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsIran