Iran doet eerste cryptobetaling van $10 miljoen voor importdeal

Iran heeft een betaling van $10 miljoen gedaan met cryptovaluta. Er is weinig over bekend, behalve dat het de allereerste aankoop is die het land met cryptovaluta heeft gedaan.

Cryptobetaling

De uitspraak zou zijn gedaan door Alireza Peyman Pak en wordt door meerdere bronnen bevestigd. Hij is de vice-minister van Industrie, Mijnen en Handel van het land. Volgens hem is dit de eerste, maar zeker niet de laatste cryptobetaling.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is niet bekend welke cryptovaluta het betreft: of het een stablecoin is, een altcoin of misschien wel bitcoin. Reuters brengt het nieuws ook, en gezien er over smart contracts wordt gesproken, bracht dit speculaties op gang.

Bekend is dat Iran al langere tijd bitcoin opkoopt van miners in het land. De centrale bank houdt toezicht op de miningbedrijven en zij zijn de enige partij waaraan de verdiende bitcoin mogen worden verkocht. Ook moeten alle miners een licentie krijgen. Van de meer dan 1.000 mining farms bleven er nog maar 118 over met een vergunning.

Import en export

Het land is één van de grootste olie- en gasexporteurs ter wereld. Alireza Peyman Pak kondigde enkele weken al aan dat de eerste cryptobetaling eraan zat te komen. Zowel importeurs als exporteurs kunnen gebruik maken van het nieuwe systeem.

De minister is ook directeur van de Trade Promotion Organization (TPO).

Bedrijven kunnen naar verluidt nu cryptocurrency’s gebruiken voor afwikkeling met buitenlandse partners. Lokale media bevestigen dat het ministerie en de Centrale Bank van Iran (CBI) met deze ontwikkeling hebben ingestemd.

De eerste betaling is dus voltooid: $10 miljoen. Meer hierover is niet bekend gemaakt.

Cryptovaluta zijn een manier om financiële sancties te ontlopen. Iran was tussen 2012 en 2016 bijvoorbeeld buitengesloten van het Westerse SWIFT-systeem. Bitcoin en andere cryptovaluta zijn permissievrij. Helemaal als miners in het land de bitcoin zelf verdienen, is er niets en niemand die Iran tegenhoudt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsIran