In Afrika is een forse bitcoin adoptiegolf gaande

1165 totale weergaven

De adoptie van cryptocurrency’s op het continent Afrika is keihard gegroeid de afgelopen 12 maanden.

Volgens Chainalysis, een bedrijf dat blockchaindata analyseert en clustert, gaat het om een groei van 1200% afgaande op transactievolume ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Adoptie in Afrika groeit hard

Enkele cijfers van de regio studie van de on-chain onderzoeker:

  • Afrika is in vergelijking met andere continenten / regio’s de kleinste bitcoin economie met een totaal aan transactievolume van 105,6 miljard dollar over de periode juli 2020 tot en met juni 2021.
  • Dit betekent een groei van 1200% in transactievolume ten opzichte van de vorige periode (juli 2019 tot en met juni 2020). Daar moet je corrigeren voor de gestegen waarde in dollars van de cryptovaluta.
  • In landen in Kenia, Nigeria, Zuid-Afrika en Tanzania staan in de top 20 van de Crypto Adoption Index van hetzelfde Chainalysis.
  • Opvallend is dat de bestedingen door retail (particulieren) relatief het hoogste liggen in Afrika, zie de onderstaande staafdiagram.
In Afrika is een forse bitcoin adoptiegolf gaande

Een van de verklaringen voor de groei is de opkomst van peer-to-peer platformen om aan met name je bitcoin te komen.

In Afrika is een forse bitcoin adoptiegolf gaande

Hoe is deze groeiende adoptie te verklaren? Volgens de onderzoekers is de vlucht naar bitcoin en andere munten een manier om hun koopkracht te beschermen.

Lightning adoptie

Net zoals in El Salvador heeft de lokale bevolking last van hoge transactiekosten als ze gebruik maken van betaalverwerkers zoals Western Union en PayPal, mits daar überhaupt toegang tot is.

Het is een teken aan de wand dat een peer-to-peer platform zoals Paxful betalingen via het Lightning Network mogelijk maakt.

On-chain betalingen zijn nog relatief duur, maar via Lightning zijn de betalingen goedkoop en snel.

Paxful is opgericht in 2015 en daarmee kunnen gebruikers Bitcoin kopen, verkopen en naar elkaar verzenden op allerlei manieren. Het is een peer-to-peer beurs wat
transacties met cash betalingen, bankoverschrijvingen, cadeaubonnen en
PayPal faciliteert. Ook het ruilen is mogelijk.

De limiet op Lightning-betalingen is gesteld op $750 bij Paxful, maar tijdens het testen is er gemiddeld $45 per keer verzonden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...

Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd