Inflatie in eurolanden naar 4,1%, 'negatief' record sinds 2008

Inflatie in eurolanden naar 4,1%, 'negatief' record sinds 2008

Inflatie. Het schijnt iets tijdelijks te zijn én het iets waaronder Bitcoin floreert. Vandaag kwamen de officiële cijfers naar buiten over de als maar duurder wordende producten en diensten. Volgens Eurostat zijn prijzen in Europa in oktober 4,1% duurder vergeleken met exact een jaar geleden.

Inflatie

De NOS brengt het nieuws met de volgende titel: "Inflatie eurolanden naar 4,1 procent, grootste stijging in 13 jaar". Dat houdt in dat de goederen en diensten in de eurolanden in één jaar tijd enorm zijn gestegen. De gegevens komen van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vergeleken met vorige maand (september) is de inflatie nog verder omhoog geschoten. Destijds was de prijsontwaarding nog 3,4%.

Afgelopen maand kwam het regelmatig in het nieuws: de gasprijs steeg de pan uit en ook kosten voor benzine en diesel schoten de licht in. In totaal zijn Europese consumenten nu gemiddeld ruim 23 procent meer kwijt aan energie dan een jaar geleden, zo stelt de NOS.

In dit soort berekeningen worden de huizenprijzen dan nog niet eens meegenomen. Ook goud, bitcoin en aandelen vallen buiten de berekening van het consumentenprijsindex (CPI).

De inflatie in dit onderzoek gaat specifiek over de eurolanden. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt naar verluidt volgende week bekend wat de inflatie in Nederland was voor oktober.

Euro en Bitcoin

Waarom worden alle goederen en producten zo veel duurder? Je zou zeggen dat alles om ons heen goedkoper zou moeten kunnen worden als gevolg van technologische innovaties die deflatie veroorzaken.

In de kern komt het terug op ons monetaire systeem: de euro. Fiatgeld. Het is een valuta dat ongedekt is en daardoor is het niet schaars. Centrale bankiers kunnen naar hartelief geld bijmaken. Het zij door QE, door repo's of door leenconstructies.

Het gevolg? Er komt meer geld in omloop. Er zit geen keiharde limiet op het aantal euro's. En bij meer geld om dezelfde producten te kopen, is het niet gek dat prijzen stijgen.

Dit is precies de reden dat Bitcoin floreert. Het is een hedge tegen inflatie. Er komen maximaal 21 miljoen bitcoin in omloop, waarvan inmiddels al bijna 90% op de markt is. Als je prijzen afzet in bitcoin, worden deze wél goedkoper.

Wil je meer lezen over het monetaire beleid van bitcoin? Lees dan onderstaand artikel:

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin euro inflatie

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties