Inflatie in Nederland naar 5,6%, hoogste niveau sinds 2000

De inflatie in november in Nederland is 5,6 procent, zo blijkt uit voorlopige data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ter vergelijking, de inflatie bedroeg in november 2020 nog maar 0,7% en vorige maand nog 3,7%.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Inflatie betekent dat de prijzen van goederen en diensten stijgen. Simpel gezegd: je kunt met dezelfde euro minder kopen. In november dus 5,6% minder goederen en diensten voor dezelfde euro.

Het gaat om een historisch gegeven, zo merkt ook de Nederlandse econoom Matthijs Bouman op.

Binnen de gehele eurozone is er sprake van stijgende prijzen, met een gemiddeld inflatiecijfer van 4,9 procent op jaarbasis. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat.

In de onderstaande tweet van de Duitse journalist Holger Zschaepitz is de historisch stijging goed waarneembaar.

In België en Duitsland ligt de inflatie nog hoger dan in Nederland, maar in Frankrijk weer lager.

Inflatie in Nederland naar 5,6%, hoogste niveau sinds 2000
bron: Eurostat

Het is het hoogste inflatiecijfer sinds 1997, het jaar dat Eurostat is gestart met het berekenen ervan.

Met name het energiedeel binnen de berekening van Eurostat is opvallend, zie het onderstaande overzicht.

Inflatie in Nederland naar 5,6%, hoogste niveau sinds 2000
bron: Eurostat

Of de inflatie blijft voortduren, daar zijn de meningen over verdeeld. De Europese Centrale Bank blijft erop aandringen dat de inflatie 'tijdelijk' is. Op 16 december komt de ECB met nieuwe aankondigingen over de lopende opkoopprogramma's van staatsobligaties en de rente.

Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, waarschuwt dat de nieuwe covidvariant omicron, voor nieuwe monetaire onzekerheid zorgt.

Bitcoin

Binnen het bitcoin protocol neemt de inflatie juist met de jaren af. De anonieme bedenker Satoshi Nakamoto bedacht middels het proof-of-work systeem dat miners een afnemende beloning krijgen voor het in circulatie brengen van nieuwe munten. Uitgangspunt is namelijk dat het aanbod niet de vraag overtreft, vandaar het harde plafond van 21 miljoen bitcoins in 2140.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...