Omicron als inflatiebooster? Powell speculeert over prijsstijgingen

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, denkt dat de omicron-mutatie een een bedreiging vormt voor de Amerikaanse economie. Het zal ook onzekerheid en onduidelijkheid veroorzaken omtrent de inflatiecijfers, zo stelt hij.

Omicron als inflatiebooster

Naast zijn werk als centrale bankier, houdt Powell zich ook bezig met de nieuwste COVID-19-variant. CNBC maakt melding van uitspraken die de bankier hierover richting het Senaat deed:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

"De recente stijging van het aantal gevallen van COVID-19 en de opkomst van de omicron-variant vormen neerwaartse risico's voor de werkgelegenheid en de economische activiteit, en grotere onzekerheid voor de inflatie."

Waarom? Eigenlijk is het heel simpel:

“Grotere zorgen over het virus kunnen de bereidheid van mensen om te werken verminderen, wat de vooruitgang op de arbeidsmarkt zou vertragen en de verstoringen van de supply chain zou versterken.”

Deze twee redenen zouden dan weer de oorzaak kunnen zijn van hogere prijzen. Over de mogelijke oorzaak bínnen de Fed, namelijk de geldprinter, wordt niet gerept.

Inflatie tot volgend jaar

Vandaag (dinsdag, red.) komt Powell samen met Janet Yellen (minister van Financiën) voor in de Senaatscommissie voor banken. De twee zijn verplicht om elk kwartaal een verslag uit te brengen aan het Congres.

Dit heeft alles te maken met de economische noodwet die maart 2020 in het leven is geroepen. Maandagavond was de strekking van de nog-te-vertellen boodschap al in de media te lezen.

De centrale bankier denkt onder meer dat het er naar uitziet dat er "factoren zijn die de inflatie opdrijven en dat het tot ver in volgend jaar zal aanhouden."

Het is lastig om de impact van het virus (en de neveneffecten) te voorpellen, maar toch denkt hij dat inflatie het komend jaar wel weer gaat zakken, als de supply chain weer op gang komt en de koopdrift weer aantrekt. Daarmee houdt de bankier zich aan zijn eerdere uitlaten: 'Het is transitionary.'

Beleggers gaan er inmiddels steeds minder van uit dat de Fed de rente gaat verhogen. Op de FedWatch-tool van de CME Group was vorige week af te lezen dat 25% van hen denkt dat deze rente in juni 2022 nog steeds rond de 0% zal staan. Sindsdien is dit percentage 'pessimisten' opgelopen tot 35%.

Vorige week werd Powell nog door president Biden aangewezen voor een tweede termijn als voorzitter van de Fed. Onder zijn bewind steeg de balans van de Fed sinds begin vorig jaar van 4.200 naar 8.700 miljard dollar. Een ruime verdubbeling dus.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!