Inflatie in Nederland schiet naar 11,6%

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de inflatie in Nederland vorige maand opgelopen tot 11,6%.

Inflatie loopt op

Het betreft de geldontwaarding in de maand juli ten opzichte van precies een jaar geleden. Het CBS gebruikt de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) om tot dit percentage te komen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het betreft een eerste raming op basis van nog onvolledige data. De echte cijfers worden naar verluidt volgende week donderdag gepubliceerd.

Hoe dan ook: je kunt minder waar kopen met dezelfde euro ten opzichte van juli 2021.

Sinds 1996 publiceert het CBS twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). In de HCIP wordt níet gekeken naar de prijzen voor kost en inwoning.

De 11,6% is nog net iets lager dan maart dit jaar, toen de inflatie op 11,7% geraamd werd. Maar anderzijds loopt het percentage na enkele maanden van afname toch weer op.

De centrale bank heeft het mandaat om de inflatie rond de 2% te houden. Ze falen hier compleet in en zitten daarmee in een dilemma. Door een strenger monetair beleid te voeren, zouden ze de inflatie omlaag kunnen proberen te brengen. Dit brengt anderzijds ook weer een risico op een recessie met zich mee.

Inflatie in Nederland schiet naar 11,6%

Intussen gebeurt er met bitcoin iets anders. Het monetair beleid is transparant, onveranderbaar en voorspelbaar. De economie vormt zich als het ware om het geld heen, in plaats dat een centrale bank het geld om een economie 'ontwerpt'. Deze centrale planning is (in de ogen van de Oostenrijke economen) destructief.

Het is niet alleen valutacrisis in Nederland. Volgens statistieken is er nu in 80% van de landen in de hele wereld inflatie van hoger dan 6%.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsinflatie