Grote zorgen om kerninflatie in Europa?

Op het moment van schrijven ligt de kerninflatie in de Eurozone nog op 7,30 procent en daarmee staat deze belangrijke inflatiemeter nog altijd een stuk hoger dan de beleidsmakers bij de Europese Centrale Bank (ECB) zouden willen. Volgens Philip Lane, de hoofdeconoom van de ECB, hoeven we ons op de lange termijn echter geen zorgen te maken over de inflatie.

Lane constateert dat de dalende energieprijzen zich snel zullen laten zien in de inflatiecijfers en dat ook de snelle groei van de lonen zich niet zal laten voelen in de kerninflatie.

Doelstelling van 2,0 procent

Het grote doel van de ECB is natuurlijk om de kerninflatie terug te brengen naar 2,0 procent. Daar zitten ze met de huidige inflatie van 7,30 procent nog gigantisch ver vandaan, maar als ze op deze manier doorgaan met hun rentebeleid, dan zal het een kwestie van tijd zijn voordat ze in deze missie slagen.

De grote vraag is natuurlijk wat dat rentebeleid zal betekenen voor de financiële markten en de economie. Voorlopig houdt de wereldeconomie zich behoorlijk sterk onder de relatief hoge druk van de rentes en de inflatie, die de winstgevendheid van bedrijven binnenkort toch moet raken.

Als dan ook de werkloosheid begint op te lopen, dan zal dat een afremmend effect op de inflatie hebben. Uiteindelijk is het een soort balansoefening voor de centrale banken, die vanwege alle relevante factoren extreem lastig is.

Lane is van mening dat de onderliggende inflatie, zoals de flink gestegen energiekosten, zich onvermijdelijk in de prijzen zouden mengen. Nu vallen die prijzen omlaag en is het volgens Lane ook een kwestie van tijd voordat we dat terugzien in de prijzen.

Vooral onduidelijkheid

"We denken dat de spectaculaire daling van de energieprijzen voor een lagere kerninflatie zal zorgen, maar de exacte tijdlijn en de schaal waarop we die impact zullen zien is op dit moment nog onduidelijk", aldus Lane.

Voor bitcoin en de rest van de financiële markten betekent dat dus vooral dat we het nog moeten doen met een berg aan onduidelijkheid.

De kans is vooral heel groot dat de rentes nog langer op dit hoge niveau blijven hangen, waardoor de druk op de koersen van financiële assets aanblijft.

Op dit moment is er in ieder geval weinig reden voor de ECB om de rente te verlagen of anderszins de druk op de financiële markten weg te nemen. Het belangrijkste is nu om de inflatie omlaag te krijgen en dat blijkt een extreem lastige klus.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....