Inflatie in VS staat op 6,0%, wat Federal Reserve verder in het nauw drukt

Inflatie in VS staat op 6,0%, wat Federal Reserve verder in het nauw drukt

Bitcoin is weer boven de $26.000 uit gestegen nadat de nieuwe inflatiecijfers in de Verenigde Staten bekend zijn gemaakt.

Inflatiecijfers

De consumentenprijsindex (CPI) staat op 6,0%, zo maakte het Bureau of Labor Statistics (BLS) dinsdag bekend. Het is een manier om de prijsstijgingen te meten van de maand februari ten opzichte van de maand daarvoor.

Goederen en diensten zijn dus 6% duurder dan februari 2022. Dit percentage was in lijn met de verwachtingen van economen.

Vorig jaar zomer werd het hoogste punt in 41 jaar bereikt met een inflatiecijfer van maar liefst 9,1%. Ondanks dat de CPI sindsdien is gedaald, loopt de geldontwaarding nu weer licht op.

Op maandbasis stegen de prijzen in februari met 0,4% ten opzichte van januari. De grootste maandelijkse stijging van het CPI zijn te wijden aan voedsel en onderdak. De energieprijzen daalden in februari wel licht ten opzichte van januari.

Fed in spagaat

Om de inflatie te beteugelen, heeft de Federal Reserve de rente de afgelopen 15 maanden agressief verhoogd, waardoor het voor bedrijven en consumenten duurder wordt om te lenen. Maar dit heeft zo ook haar impact op de economie.

Sinds de Fed de rente afgelopen maart van bijna nul procent heeft verhoogd tot het niveau van 4,50% tot 4,75%, komen banken in de problemen. Het verhaal van de Silicon Valley Bank is bekend: oplopende rentes en ongerealiseerde verliezen op obligaties en SBM's werden de tech-bank na een bankrun fataal.

De Amerikaanse centrale bank zit dus in een spagaat: er is nog steeds hoge inflatie (wat roept om hogere rentes) en er zijn banken met balansproblemen (wat roept om lagere rentes).

De kans dat de Fed volgende week de rentes weer verder opschroeft is een stuk kleiner geworden. Dit én ook de onrust in de bankensector doet bitcoin dan weer goed.

De koers steeg zelfs even tot boven de $26.000. Het was alweer acht maanden geleden toen de koers voor het laatst op dit niveau stond. In juni 2022 daalde bitcoin onder de $26.000 nadat Celsius het platform dichtzette.

Inflatie in VS staat op 6,0%, wat Federal Reserve verder in het nauw drukt
Lees meer over:
Bitcoin inflatie

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan