Inflatie bitcoin is driemaal lager dan die van de Amerikaanse dollar

1148 totale weergaven
|

Satoshi Nakamoto lanceerde in januari 2009 het Bitcoin netwerk en inmiddels zijn meer dan 90 procent van alle bitcoin in omloop. Als gevolg daarvan is de jaarlijkse inflatie van bitcoin behoorlijk afgenomen ten opzichte van die voor de Amerikaanse dollar. Op het moment van schrijven ligt de inflatie van bitcoin op ongeveer 1,8 procent.

Inflatie bitcoin is driemaal lager dan die van de Amerikaanse dollar

Inflatie voor de Amerikaanse dollar

Als we vervolgens naar de inflatie voor de Amerikaanse dollar kijken, dan zien we dat die tenminste driemaal hoger is dan die van bitcoin. Data van de United States Annual Inflation Calculator laten voor 2023 een jaarlijkse inflatie van 6,3 procent zien voor de Amerikaanse dollar. Dat is meer dan 3,5 keer hoger dan die van bitcoin.

Inflatie Amerikaanse dollar. Bron: USinflationcalculator.com
Inflatie Amerikaanse dollar. Bron: USinflationcalculator.com

Wat dat betreft zou je kunnen stellen dat bitcoin wel degelijk fungeert als een beschermingsmiddel tegen de inflatie van fiatgeld. Dat zien we op dit moment even niet terug in de koers, maar op fundamenteel niveau is de asset wel degelijk een bescherming tegen de stijging van de geldhoeveelheid.

Het is echter de vraag wanneer we dit weer terugzien in de koersen. Voor nu is de Amerikaanse dollar weer aan een relatief sterke periode bezig, wat ten koste gaat van bitcoin. De bulls hebben de afgelopen periode een aantal malen geprobeerd om de koers boven de 25.000 dollar uit te tillen, maar zijn daar helaas niet in geslaagd.

De halving van 2024

Voor het jaar 2024 staat er weer een nieuwe halving op het programma voor bitcoin en gaat de inflatie van 1,8 naar ongeveer 0,9 procent op jaarbasis. Daarmee wordt bitcoin relatief gezien nog een stuk schaarser ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dat zou, net als in het verleden, een nieuwe bullrun kunnen ontketenen.

Op dit moment is het echter lastig om dat in te beelden. De macro-economische omstandigheden zijn op dit moment dusdanig in het nadeel van bitcoin, dat het onwaarschijnlijk is dat we op korte termijn een nieuwe bullrun mogen verwelkomen.

De inflatie is nog altijd een stuk hoger dan centrale banken willen, maar daarnaast blijft ook de Amerikaanse banenmarkt sterk, ondanks dat de Federal Reserve deze probeert te verzwakken met hogere rentes. Uiteindelijk moeten de hogere rentes de economie pijn doen om de inflatie omlaag te krijgen, maar dat wil nog niet helemaal lukken voor de belangrijkste centrale bank ter wereld.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....