ING experimenteert met ‘bulletproofs’ voor private blockchains

804 totale weergaven

ING is bezig met een privacyoplossing voor private blockchains genaamd ‘bulletproofs’. De Nederlandse bank is druk aan het experimenteren met verschillende toepassingen van blockchains.

Bulletproofs zijn gemaakt om het verzonden aantal bitcoins te verbergen tijdens een transactie. Deze toepassing is onder andere ontwikkeld door mensen van de Stanford University, University College London en Blockstream.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Transacties zichtbaar voor iedereen

Op dit moment zijn alle transacties op het netwerk van bitcoin in te zien voor iedereen. Dat is ook de kracht van ecosysteem, iedereen kan elkaar controleren. Voor banken is dit een probleem, zij hebben te maken met met privacy gerelateerde regels.

Eerder oplossingen zoals zero-knowledge proofs (ZKPs) vergde veel computerkracht en zou de blockchain aanzienlijk trager maken. Maar ook de ontwikkeling van deze technieken blijft de bank goed in de gaten houden.

ING ziet in de bulletproofs oplossing een potentiële oplossing voor veel van de eerder al ontdekte problemen.

Waar kan ING dit voor gebruiken?

Volgens Coindesk auteur Ian Allison is het meeste van dit soort oplossingen nog vooral theoretisch. Maar de Nederlandse bank is serieus aan het kijken naar de toepassingen. Zo zou ING potentie zien in de toepassing van bulletproofs voor het naleven van de Europese privacy regels. Door de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) moeten bedrijven zich houden aan strengere regels dan voorheen.

”We zijn verbaasd dat deze techniek een weg heeft gevonden naar de bankwereld”

Tegenover Coindesk reageert Andrew Poelstra (wiskundige bij Blockstream) via email: “We hadden niet verwacht dat dit zo opgepikt zou worden. En we zijn een beetje verbaasd over het feit dat deze techniek gebruikt gaat worden in de bankwereld.”

Banken in Nederland en blockchain

ING kondigde aan het eind van 2018 al aan meer te willen gaan doen met blockchains. En daarmee is het niet de enige in Nederland. Zo besloot ABN Amro besloot zelfs een proefballonnetje op te laten voor een heuse cryptowallet genaamd Wallie. Dat project is echter (voorlopig) gestopt.

Lees meer over:
bankblockstreamING

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...