‘Investeringen in cryptovaluta zijn het állergevaarlijkst’ volgens Russische centrale bankier

De gouverneur van de Bank of Russia gaat met een gestrekt been in op Bitcoin. Ondanks de toenemende kritiek op de manier waarop de centrale bank van het land digitale activa aanpakt, blijft de bankier streng: ‘Crypto is de meest gevaarlijke investering die je kunt bedenken’.

Bitcoin en Rusland

De Bank of Russia komt de cryptomarkt nog niet tegemoet. Het zet haar harde standpunt over de handel in cryptovaluta voort. Tegelijk is er steeds meer bezorgdheid in de industrie, die bang is dat het land een enorme kans misloopt. Zo uitte Tinkoff, een online bank, onlangs nog haar zorgen over deze aanpak.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Elvira Nabiullina, de gouverneur van de Russische centrale bank, herhaalt het negatieve standpunt over de cryptomarkt. In een interview met Komsomolskaya Pravda gaf ze aan dat ‘crypto’ in haar ogen een van de gevaarlijkste investeringen is van dit moment.

Daarbij moet wel gezegd worden: ‘crypto’ moet je niet verwarren met bitcoin. Laatstgenoemde cryptovaluta is een digitale en monetaire revolutie: schaars geld. Alle andere cryptovaluta zijn niet met deze reden in het leven geroepen.

Nabiullina noemde ‘crypto’ in dezelfde context als andere risicovolle investeringen, zoals valutamarkten (forex).

“Het is veel gemakkelijker om geld te verliezen op de valutamarkt dan om iets te winnen. De speculatieve crypto-activa zijn nog riskanter.”

Waarschuwing

De gouverneur stelt dat de markt van cryptocurrency’s extreem volatiel is en dat “verliezen enorm kunnen oplopen”. Ze benadrukte dat de Bank of Russia investeringen in cryptovaluta absoluut niet aanbeveelt:

“De centrale bank geeft nooit beleggingsadvies, maar in dit specifieke geval raadt de bank het zeker niet aan.”

Eerder verklaarde Nabiullina al dat cryptocurrency’s zoals bitcoin “nepgeld” zijn, en niet mogen worden gebruikt als betaalmiddel in Rusland. In 2017 vergeleek ze de groeiende wereldwijde populariteit van ‘crypto’ ook al met de ‘goudkoorts’.

Anderzijds is ze wel ‘bullish’ over een digitale roebel. Dit zou dan een digitale munt zijn uit de stal van haar eigen centrale bank. Ze zei vorig jaar dat een digitale roebel goed zal zijn voor bedrijven, omdat het financiële tussenpersonen wegneemt uit het betaalproces.

Je zult er dan echter niet raar van moeten opkijken dat dit een knap staaltje controlesoftware wordt. Bitcoin staat bekend als decentraal, censuurvrij, permissieloos en gedistribueerd betaalnetwerk met een bijbehorende schaarse valuta. De digitale roebel zal waarschijnlijk aan geen van deze eigenschappen voldoen.

Waar de bankier kritiek kreeg van Tinkoff, zijn er ook grote banken die bijval geven. Sberbank en VTB gaven als reactie op de uitlatingen van Tinkoff aan dat ze géén fan zijn van BItcoin.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Rusland