Russische bank Tinkoff wil Bitcoin diensten aanbieden, maar mist duidelijke regels

Russische bank Tinkoff wil Bitcoin diensten aanbieden, maar mist duidelijke regels

Tinkoff, een van de grootste online banken in Rusland, wil graag diensten rondom Bitcoin aanbieden aan haar klanten. Ze lopen echter tegen problemen aan. Want waar ze als bank deze stap wél willen zetten, is de regelgeving in het land er nog niet klaar voor.

Bitcoin in Rusland

Tinkoff is de grootste online bank van het land en volgens de CEO Oliver Hughes krijgen ze van verschillende kanten vraag naar diensten voor cryptocurrency's. Hij deed bij CNBC zijn verhaal in een interview.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hughes vertelt dat de huidige regelgeving over Bitcoin en de hele cryptomarkt in Rusland erg onduidelijk is. Zo keurde de Russische regering in 2020 bitcoin en andere crypto's goed: ze waren daarmee officieel legaal verklaard. Maar daarmee werd het niet makkelijker.

De Russische Centrale Bank verbood tegelijkertijd het gebruik van cryptovaluta als betaalmiddel. De Russische roebel is de enige valuta die op een legale manier mag worden gebruikt voor betalingen.

De CEO van Tinkoff vertelt dat het er voor traditionele partijen niet makkelijker op is geworden. Dit ongunstige klimaat zonder duidelijk kaders van wat wel en niet met Bitcoin mag, zorgt voor veel verwarring.

Ze krijgen dus wel veel vraag naar Bitcoin van geaccrediteerde beleggers, maar het bedrijf durft deze diensten nog niet aan te bieden.

Geen framework

Er is geen duidelijk raamwerk beschikbaar waar vanuit ze te werk kunnen gaan. Daarmee lopen ze indirect het risico om tegen het zere been van de centrale bank te schoppen.

Toch is Hughes hoopvol:

“Hopelijk zal dit in de loop van de tijd evolueren en gaat het mogelijk zijn om de doelstellingen van de centrale bank te bereiken, ervoor te zorgen dat er geen problemen zijn rondom witwassen van geld en kunnen we investeerders voldoende beschermen en onze producten op een verantwoorde manier aanbieden."

Tinkoff is een van de populairste banken in Rusland, volgens een onderzoek van Deloitte. In september 2020 was het de derde bank volgens van het land, achter staatsbanken Sberbank en VTB. De bank staat bekend om haar service 'Tinkoff Investments', waarmee particuliere beleggers kunnen beleggen in verschillende activa, zoals aandelen, obligaties en valuta.

Digitale roebel

De Russische regering is momenteel druk bezig om (net als allerlei andere landen in de wereld) een eigen ​​nationale digitale valuta te creëren. Ze willen met de Central Bank Digital Currency (CBDC) een digitale versie van de roebel uitbrengen.

De directeur van de Bank of Russia noemde deze digitale valuta vorige week nog 'de toekomst van het financiële systeem'.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin Rusland

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties