Iran sloot al 1.620 ‘illegale’ Bitcoin mining farms sinds ingang nieuwe regels

Iran maakte in 2020 bekend dat ze aan de slag gingen met bitcoin (BTC). De centrale bank van Iran koopt BTC van miners. Veel bitcoin miners sloten echter alweer hun deuren. 1.620 mining farms die geen goedkeuring kregen van het regime in het land moesten dicht. Dat meldt bitcoin.com.

Bitcoin mining

Een datacentrum die bitcoin wil menen in Iran moet daar toestemming voor hebben. Er is onder andere spraken van een vooraf bepaalde energieprijs. Die lijkt hoger te liggen dan het normale tarief.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Sinds juli 2019 is bitcoin minen al een legitieme business in het land, maar niet zonder regels. Veel van de gesloten mining farms werden in december opgerold. In die maand sloeg de prijs van BTC ook op hol.

Subsidie op energie

Partijen die elektriciteit gebruiken tegen een te lage prijs worden op de vingers getikt. Zij krijgen een boete die hun tekort op de energierekening goed moet maken. Zo wil de staat meer geld verdienen.

Daar houdt het echter niet op: ook verlies je het recht op elektriciteit in je datacentrum en kun je rekening op een gerechtelijk vervolg.

Miners betalen naast de normale elektriciteit een extra prijs. Iran exporteert ook energie. Miners moeten zo’n 50% van die prijs betalen om mee te doen in de industrie in Iran.

Kortom: Iran verkoopt hun energie goedkoper aan miners dan aan buitenlandse partijen, maar voor andere bedrijven en bewoners is energie nog goedkoper. In de zomer betalen miners echter een stuk meer: zo’n twee keer de exportprijzen.

Stiekem minen

Het minen van bitcoin is relatief simpel: met hardware en elektriciteit kun je aan de slag. Je gebruikt echter wel een hoop energie, iets wat door de beheerders van het energienetwerk goed te zien is.

Toen Iran in 2019 de deuren opende voor de mining industrie was er een kleine toestroom uit bijvoorbeeld China. Maar door de energietarieven voor bitcoin bedrijven gingen veel partijen stiekem aan de slag.

Risicovol, maar wel goedkoper. Totdat de Iraanse politie voor je deur staat om te vragen wat je met al die energie aan het doen bent..

Iran gebruikt bitcoin inmiddels ook als betaalmiddel in de handel met Venezuela.

Bitcoin prijs in euro’s:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsIranmining

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...