Japanse overheid gaat bitcoin minen in Tokyo

De Japanse hoofdstad Tokyo is begonnen met het minen van bitcoin. Tokyo Electric Power Grid (TEPCO), een groot energiebedrijf in Japan, werkt samen met TRIPLE-1, een lokale producent van mining-hardware om de overproductie van stroom aan het werk te zetten op het Bitcoin netwerk.

Eigendom van overheid

Opvallend is dat TEPCO voor 50,1 procent eigendom is van de Japanse overheid. In die zin kunnen we zeggen dat de Japanse overheid is begonnen met het minen van bitcoin. Nadat een aardbeving en een tsunami in 2011 de kernreactoren in Fukushima in de problemen brachten, besloot de overheid in te grijpen en een deel van het bedrijf over te nemen.

Nu is er vanuit TEPCO een zusterbedrijf ontstaan, Agile Energy X, dat erop gericht is om de overtollige stroomproductie van het bedrijf om te zetten in bitcoin. De twee bedrijven hebben nu een overeenkomst getekend met TRIPLE-1 om datacenters te ontwikkelen, waarmee het land de overproductie van stroom kan omzetten in bitcoin.

Japanse overheid gaat bitcoin minen in Tokyo

Het doel van dit project is om de overproductie effectief te gebruiken. Overigens gaan ze in het datacenter niet alleen bitcoin minen, maar de computers daar ook gebruiken voor berekeningen voor kunstmatige intelligentie. De drie bedrijven hebben in Tokyo al een demo-project opgezet met 1.300 computers die op 1,5 megawatt draaien.

Op de bovenstaande foto uit het persbericht is te zien dat een deel van de bitcoin miners al klaarstaat en waarschijnlijk al de eerste bitcoin binnenhaalt voor Tokyo. Dit zijn de projecten die de discussie rondom de klimaatimpact van bitcoin weleens een duw in de juiste richting kunnen geven.

TEPCO is gigantisch

Het energiebedrijf TEPCO is overigens een gigantische speler op de Japanse energiemarkt. Op het moment van schrijven heeft het bedrijf een market cap van 6 miljard dollar. Voor het drama dat zich in 2011 in Fukushima afspeelde had het echter een market cap van 12 miljard dollar.

Het bedrijf heeft destijds dus een flinke tik gehad, maar dit is een veelbelovend project dat het bedrijf (en bitcoin) weer een boost kan geven. Er komen steeds meer van dit soort interessante projecten naar boven in het kader van bitcoin mining. Veel energiebedrijven realiseren zich dat bitcoin een interessante manier is om de marges op te drijven.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....