PlanB: bitcoin koers gaat minstens naar 100.000 dollar

We kennen PlanB allemaal van het beruchte stock-to-flowmodel. De analist publiceerde het model in 2019 en vergaarde daar in korte tijd faam mee binnen de bitcoingemeenschap. Lang duurde zijn succes niet, want inmiddels zit het model er behoorlijk ver naast met zijn voorspellingen. Dat weerhoudt PlanB er niet van om zich te laten horen en ditmaal is het weer raak met een brutale koersvoorspelling.

PlanB heeft vertrouwen

In de bovenstaande YouTube-video waarin PlanB te gast is bij de podcast van Scott Melker, zegt de analist dat het goed mogelijk is dat de bitcoin koers richting de 100.000 of zelfs 1 miljoen dollar gaat. Dit betekent dat de Nederlandse analist zijn mening over bitcoin in de tussentijd niet veranderd heeft.

De analist ziet overal bodemsignalen, ook al heerst er op dit moment veel onzekerheid in de markt. Met name op macro-economisch niveau lijkt het investeringsklimaat momenteel niet heel gunstig. Uiteindelijk gaat het echter om de lange termijn en is het belangrijk om een stap achteruit te zetten, zodat je het grotere plaatje kunt zien.

Bitcoin is de eerste financiële asset ter wereld met een absolute schaarste. Als dat volgens jou waardevol is, dan zou de prijsactie op de korte termijn daar geen invloed op moeten hebben. De koers mag het afgelopen jaar dan flink gedaald zijn ten opzichte van de all-time high, maar bitcoin zelf is in essentie niet veranderd.

Sterker nog, bitcoin is nog precies dezelfde asset als tijdens de lancering in januari 2009. Dat is uiteindelijk de kracht van bitcoin, de onveranderlijkheid en vastigheid die het kan bieden in een wereld die wordt gedomineerd door monetaire gekte. PlanB herkent dat en ziet bitcoin om die reden als een waardevolle asset voor de lange termijn.

Bitcoin en CBDCs

Ook het onderwerp van Central Bank Digital Currency's (CBDCs) komt voorbij in de podcast. Volgens PlanB is het onvermijdelijk dat centrale banken over de hele wereld daarvoor kiezen, met name omdat ze daarmee nog meer controle op de economie kunnen uitoefenen.

Voor bitcoin betekent dit volgens de analist echter niet zoveel, omdat CBDCs de antithese van bitcoin zijn. "CBDCs zijn natuurlijk geen bitcoin, het is het 180% tegenovergestelde van bitcoin, de anti-bitcoin en zal niet concurreren met bitcoin", aldus de analist.

Daar heeft de analist natuurlijk een punt. Centrale bankiers kunnen op deze manier met technologie meer controle uitoefenen over het geldsysteem, maar we moeten niet verwachten dat deze digitale fiatmunten ineens de absolute schaarste van bitcoin kopiëren.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.