Bitcoin ETF is ‘gevaar’ voor futures, stelt analist van JPMorgan

Zakenbank JPMorgan bracht onlangs een rapport uit waarin het de enorme rendementen op bitcoin futures bespreekt, maar geeft daarbij meteen aan dat een ETF roet in het eten kan gooien. Op dit moment biedt bitcoin op de futures markten in ieder geval nog veel hogere rendementen van fiatmunten.

Bitcoin futures zijn afgeleide contracten die mensen garanderen voor een bepaalde prijs bitcoin te mogen kopen op een zeker moment in de toekomst. Als je een contract tekent om aan het einde van 2021 bitcoin te kopen voor €100,000 dan hoop je erop dat de koers op dat moment hoger is dan het afgesproken bedrag.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin doet het beter dan fiat, goud en zilver

Volgens een onderzoeksrapport van JPMorgan doet de bitcoin futures markt het momenteel beter dan alle fiatmunten, maar ook beter dan goud en zilver. De meeste fiatmunten bieden een jaarlijks rendement van ongeveer 5%, maar op de bitcoin futures kun je tot wel 25% per jaar pakken.

Analisten van de zakenbank denken dat het rendement op de bitcoin futures zo hoog is omdat het lastig is om een prijs te plakken op bitcoin en dat het kostbaar is voor institutionele beleggers om een positie in te nemen.

De Chicago Mercantile Exchange (CME) is het grootste handelsplatform voor bitcoin futures en zij pakken de bitcoin koers van verschillende exchange om hun prijs te bepalen. Het onderzoeksteam van JPMorgan stelde vast dat die koers gemiddeld 2% per dag afweek, wat opgeteld voor een foutmarge van 10% per jaar zorgt. Dat percentage vormt een reden voor het hoge rendement op de bitcoin futures.

Toegang tot bitcoin lastig voor institutionele beleggers

Behalve de hoge moeilijkheidsgraad om een goede prijs op bitcoin te plakken zijn ook de entreepoorten voor institutionele beleggers nog niet talrijk te noemen. Op dit moment zijn ze vooral aangewezen op CME en de Grayscale Bitcoin Trust, een fonds dat ongeveer $40 miljard aan bitcoin in beheer heeft.

De Grayscale Bitcoin Trust is ook een goed voorbeeld van een fonds dat het maar moeilijk heeft om de bitcoin koers te volgen. Momenteel handelt het namelijk met een zogenaamde discount, wat betekent dat de koers van het fonds lager ligt dan de waarde van alle bitcoin die het bezit.

Een ETF zou het voor institutionele beleggers makkelijker maken om in bitcoin te investeren en ook de prijsrisico’s verlagen. De zakenbank verwacht dat een goedkeuring van een ETF de rendementen op bitcoin futures die momenteel rond de 25% liggen flink zal verlagen. Dat klinkt allemaal mooi, maar dan moet de Amerikaanse financiële toezichthouder een ETF nog wel even goedkeuren en daar is het de laatste jaren niet happig op geweest.

Lees meer over:
ETFfutures

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....