Belangenorganisatie opent aanval op SEC wegens afkeuren bitcoin ETF’s

De Amerikaanse Kamer van Digitale Koophandel pleit voor een spot bitcoin ETF in de VS. Daarmee neemt de druk op de beurswaakhond weer iets toe.

Bitcoin ETF

De organisatie neemt geen blad voor de mond in het rapport met de titel “The Crypto Conundrum. Why Won’t the SEC Approve a Bitcoin ETF?”.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Kamer van Digitale Koophandel stelt dat aan alle opgestelde normen van de SEC is voldaan, maar een bitcoin ETF nog net zo ver verwijderd van goedkeuring als toen de Winklevoss-tweeling in 2013 de eerste aanvraag deed.

De SEC is de Securities and Exchange Commission. Ze moeten goedkeuring geven voor fondsen en dergelijke financiële producten. De eerste Amerikaanse op futures gebaseerde bitcoin ETF is vorig jaar goedgekeurd, maar een op spotmarkt gebaseerde ETF nog altijd niet:

“Sinds 2013 heeft de SEC elke aanvraag afgewezen om een b​itcoin ETF op een nationale effectenbeurs te noteren.”

De Kamer van Koophandel verwijst naar een aantal zorgen die er bij de beurswaakhond zijn. Volgens eerstgenoemde zijn deze allemaal door vermogensbeheerders aangepakt en opgelost, waardoor de Amerikaanse markt op een verantwoordelijke, transparante en gereguleerde manier blootstelling aan bitcoin zou moeten kunnen krijgen.

De SEC is terughoudend en ze speelt telkens dezelfde kaart, namelijk die van ‘consumenten beschermen en marktmanipulatie’.

Overheid aanklagen

De Kamer van Digitale Koophandel definieert zichzelf als een “handelsvereniging die het ecosysteem van blockchaintechnologie vertegenwoordigt”. Het is overigens geen officiële overheidsinstelling. Ze hebben wel een sterke mening:

“In plaats van een leidende rol te spelen bij het verantwoord omarmen van nieuwe technologieën en producten, loopt de Verenigde Staten achter op de rest van de wereld. In andere landen zijn dergelijke producten al goedkeurd.”

“De Verenigde Staten wordt door de huidige regelgeving in toenemende mate gezien als een ongewenste plek voor innovators om iets met digitale activa te doen.”

Ze pakken ook Canada, Duitsland, Zweden, Zwitserland en Australië erbij, waar al wel spotmarktfondsen zijn goedgekeurd. In geen enkel van deze gevallen is er sprake geweest van marktmanipulatie, hacks of diefstal.

Ook de KvK komt met een verrassende ‘oplossing’:

“Procederen tegen de SEC, ooit beschouwd als een ondenkbare benadering, is nu een van de meest haalbare opties om uiteindelijk een bitcoin ETF op de markt te krijgen. Procederen is echter inherent onzeker en procederen tegen de overheid is notoir tijdrovend en duur.”

Wat dat betreft zet Grayscale de eerste kleine stapjes. De aanbieder van het GBTC-trust sleept de SEC voor de rechter om precies deze reden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETFSEC