Bitcoin powerhouse Grayscale daagt SEC voor rechter

Grayscale daagt de Securities & Exchange Commission voor de rechter. Dat maakt CEO Barry Silbert van Digital Currency Group bekend, de moedermaatschappij achter de investeerder, in een persbericht. Eerder heeft Silbert al gedreigd met een gang naar de rechter en dat wordt nu werkelijkheid.

Grayscale fonds omvormen tot ETF

Grayscale is verbolgen dat de SEC haar aanvraag voor een bitcoin spot ETF heeft afgekeurd. Ze willen het bestaande Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) omvormen tot een bitcoin spot ETF. Michael Sonnenshein, CEO van Grayscale, licht het als volgt toe:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

'We zijn diep teleurgesteld over en fel oneens met het besluit van de SEC om spot Bitcoin ETF’s te blijven weigeren om naar de Amerikaanse markt. Door het beoordelingsproces van de ETF-aanvraag, geloven we dat Amerikaanse investeerders de wens hebben geuit om GBTC te zien converteren naar een spot Bitcoin ETF'.

Grayscale heeft inderdaad veel steun ontvangen van duizenden beleggers en anderen uit de bitcoin community om de spot ETF goed te laten keuren.

Via een ETF, ook een afgeleide belegging van bitcoin spotprijs, is het aantal potentiële beleggers namelijk nog veel groter dan met een los beleggingsfonds. Want zodra goedgekeurd, zullen de meeste grote brokers deze opnemen in hun aanbod.

De SEC vindt een spot ETF vooralsnog te risicovol, ook gezien de recente ontwikkelingen op de yield - en stablecoinmarkt. SEC-voorzitter Gary Gensler heeft bitcoin als enige crypto-asset onlangs betiteld als "grondstof". De rest van de markt ziet hij als een effect.

Grayscale Bitcoin Trust

In GBTC zit maar liefst 643.572 bitcoin opgeslagen. Beleggers kunnen via dit fonds exposure hebben aan bitcoin zonder het te kopen bij een beurs. Ze konden 'gewoon' aandelen aanschaffen GBTC via hun gebruikelijke broker. Lange tijd konden beleggers via een cash-and-carry trade ook rendement behalen met deze aandelen omdat deze een premium hadden ten opzichte van de marktprijs.

Analist Willy Woo legt in het onderstaande draadje uit hoe deze trade werkt, waardoor het fonds zo populair is geworden bij professionele beleggers.

Inmiddels zijn de aandelen te koop tegen een korting, dus deze trade is in de huidige markt niet meer mogelijk. Dat maakt gelijk het GBTC fonds minder aantrekkelijk en daar Silbert & co mee in hun maag. Vandaar het sterke verlangen om dit beleggingsproduct snel om te vormen in een bitcoin spot ETF.

Wanneer de rechtszaak tussen de Digital Currency Group en de SEC plaatsvindt, is nog onduidelijk.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsGrayscaleSEC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...