Kazachstan: ‘We belasten alleen ‘echt geld’, geen Bitcoin (BTC) miners’

Bitcoin (BTC) miners in Kazachstan kunnen opgelucht ademhalen: zij hoeven geen belasting te betalen op de gedolven BTC. Het minen wordt niet gezien als ondernemen, maar als ’technologische vooruitgang’. Dat vertelt een analist, Madi Saken, aan Kursiv.

Saken is betrokken bij de National Association for the Development of the Blockchain and the Industry of Data Centers of the Republic of Kazakhstan (NABDC). Zij kondigde de nieuwe regelgeving eerder deze week aan. Dat bevestigt Saken tegenover Cointelegraph.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Belasting alleen op ‘echt geld’

De regelmakers in Kazachstan zijn relatief duidelijk: alleen transacties met traditionele valuta zijn belastbaar. Wanneer je bitcoin koopt of verkoopt voor een euro, dan betaal je daar belasting over.

Saken: ”Dat betekent dat er alleen belasting wordt gerekend wanneer je cryptovaluta verkoopt op een beurs. Het inkomen is dan standaard geld.

Het ontvangen van de block reward en transactiekosten is in Kazachstan dus niet belastbaar. Er wordt pas door de overheid naar gekeken wanneer de BTC verkocht worden voor geld.

Volgens de politici die de nieuwe wetten schrijven is bitcoin dus geen geld. Dit betekent dat BTC transacties in het land ook vrij zijn van belasting.

Bitcoin mining

Bitcoin miners vallen in Kazachstan onder dezelfde categorie als bijvoorbeeld grote data centra. Pas wanneer een bedrijf ook een positie inneemt waarin het bijvoorbeeld diensten of hardware verkoopt, veranderd die situatie.

Het minen van bitcoin kan, met de juiste hardware en energievoorraad, een hele lucratieve business zijn. Voor een land als Kazachstan kan het een mogelijkheid zijn om nieuw geld naar het land te trekken én gebruik te laten maken van energiebronnen die anders toch niet of nauwelijks werden gebruikt.

Een land als Iran probeert op haar eigen manier aantrekkelijk te zijn voor bitcoin miners. Eerder dit jaar presenteerde zij nieuwe regels: bitcoin miners betalen een vast energietarief. Zo kun je als ondernemer van te voren heel goed voorspellen hoeveel kosten je hebt.

Niet alleen Azië is populair onder miners. Steeds meer investeerders kijken ook bijvoorbeeld naar de Amerikaanse staat Texas. Een mede-oprichter van PayPal investeerde $50 miljon in een bitcoin mining farm.

En de Nederlandse miljardair Marc van der Chijs heeft zijn hardware draaien in Canada. Hij minede inmiddels al meer dan 10.000 BTC met zijn bedrijf Hut8, maar heeft nog nooit iets verkocht.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Bitcoin uitvinder Satoshi in emails: “Fiat valuta schenden het vertrouwen van mensen”

Recent vrijgegeven e-mails van Satoshi Nakamoto vanaf mei 2009 tonen aan dat de uitvinder van...

Nieuws
Analist: Laatste Grote Kans om Bitcoin (BTC) en Ether (ETH) te kopen Voor Bull Run

Een populaire analist denkt dat investeerders nog één laatste kans hebben om bitcoin (BTC) en...

bitcoin etf Bitcoin
Carson Group Stelt Nu 4 Bitcoin ETF’s Beschikbaar aan Beleggers

Carson Group, een grote vermogensbeheerder, breidt zijn investeringsaanbod uit door vier grote bitcoin ETF's beschikbaar...

Bitcoin lightning netwerk Bitcoin
Bitcoin’s Schaalbaarheidsproblemen: Is het Lightning Netwerk de Oplossing of het Probleem?

Het lightningnetwerk kwam naar voren als een veelbelovende oplossing voor de schaalbaarheidsproblemen van bitcoin, door...

stablecoins Data en Analyse
Marktdominantie Stablecoins Zakt naar Historisch Laag Niveau Sinds 2021

Stablecoins hebben in het afgelopen jaar snel aan belang gewonnen. Deze cryptocurrency's, ontworpen om een...

Lees meer