Kimchi premium op Bitcoin prijs even terug van weggeweest

Het is bijna meme waardig, maar de Kimchi premium in Zuid-Korea is weer even terug.

Het afgelopen weekend lag de bitcoin prijs ruim $5.500 hoger dan in de rest van de wereld. Spoiler: momenteel is de premium weer gedaald naar ~$2.500.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Kimchi premium op bitcoin prijs

In Zuid-Korea is er soms sprake van een (veel) hogere bitcoin prijs vanwege een hogere lokale vraag.De Kimchi premium is het prijsverschil tussen Koreaanse beurzen en beurzen buiten het land.

Voor Koreanen zijn cryptocurrency’s een geëigende manier om te ‘gokken’. Historisch gezien kan de premium tot zelfs tientallen procenten verschil leiden. Enkele weken geleden was er sprake van een premium van 22%, zo blijkt uit data van CryptoQuant.

Maar er zijn ook perioden dat de premium naar nul gaat. Op 23 april viel de premie even kortstondig naar nul en lag de prijs even gelijk met de rest van de wereld.

Kimchi premium op Bitcoin prijs even terug van weggeweest

De premium is in recente weken juist gedaald, maar veert nu weer op. Bron: CryptoQuant

Dat dieptepunt was kortstondig, want afgelopen weekend steeg de premium naar 11%, omgerekend een plus van $5.500. Overigens is de premie weer wat geslonken naar ~5%.

Voordeeltjes

Prijsverschillen zijn interessant voor handelaren die azen op arbitrage mogelijkheden. Bitcoin tegen een lagere prijs kopen buiten Korea en tegen een hogere prijs verkopen in dat land.

Een van de meest bekende verhalen dateert van begin 2018, toen de premium ruim 50% was.

Sam Bankman-Fried, CEO van derivatenbeurs FTX, gebruikte diverse tussenpersonen in Japan om bitcoin te kunnen kopen in Zuid-Korea en het vervolgens elders te verkopen.

Bovendien hebben Koreaanse handelaren hun geld naar China verstuurd om bitcoin daar tegen een lagere prijs te kopen. Maar de overheid in Korea neemt maatregelen om deze handel te bemoeilijken.

Zo is het voor analisten moeilijker om arbitrage uit te
oefenen onder meer omdat beurzen strengere eisen stellen, zo bericht
Decrypt. Upbit heeft een afkoelingsperiode van 72 uur ingelast voor
nieuwe klanten die hun cryptocurrency’s hebben omgewisseld.

Bitcoin Nieuws app

Volg het laatste Bitcoin Nieuws via onze app. De versie voor Android is hier te downloaden.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Zuid-Korea

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...